Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ηράκλειο: Τιμήθηκε η 76η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης



Η 76η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης τιμήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο με εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.
 
Το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη έπαρση των σημαιών των τεσσάρων συμμαχικών Κρατών, Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης». Ακολούθησε δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Μηνά, όπου χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος του 5ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, Κωνσταντίνος Σακελλάρης.
 
Ακολούθως οι εκπρόσωποι των Αρχών μετέβησαν στο μνημείο της «Μάχης Κρήτης», όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και ακλούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Φωτάκη, τους βουλευτές Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Σπύρο Δανέλλη, Μανόλη Συντιχάκη, τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκο Ξυλούρη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, την υποπρόξενο Μ. Βρετανίας, εκπροσώπους των στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών, των κομμάτων, φορέων, αποστράτων και αντιστασιακών οργανώσεων.
 
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παραβρισκόμενους η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου Ηρακλείου, τον επιζώντα τραυματία αγωνιστή της Μάχης της Κρήτης Γεώργιο Παλαιάκη, και τον τελευταίο επιζώντα της ανεξάρτητης αντάρτικης Ομάδας Ανωγείων «Ο Ψηλορείτης» Χαράλαμπο Μαυρογιάννη.
 
Η έκθεση και η ξενάγηση για τη «Μάχη της Κρήτης»
Εξάλλου το άββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ξενάγηση που οργάνωσαν ο δήμος Ηρακλείουκαι το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στα σημεία όπου έγιναν οδομαχίες στο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης.
 
Η ξενάγηση από τον ιστορικό ερευνητή και σύμβουλο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Κωστή Μαμαλάκη, ξεκίνησε από την πλατεία Αγίου Δημητρίου και ολοκληρώθηκε στα «Αχτάρικα», στο βιβλιοπωλείο της «Βικελαίας Βιβλιοθήκης».
 
Εκεί οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν και στην έκθεση ενθυμημάτων της μάχης, φωτογραφικό υλικό και μεταφρασμένα κείμενα από τα αρχεία του Φράιμπουργκ που σώζονται σε ειδική συλλογή της Βικελαίας.
Εξάλλου ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, αναφερόμενος στην έκθεση, δήλωσε ότι η τιμή στους πεσόντες και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι πρωταρχικό και διαρκές καθήκον όλων μας και κάλεσε τους πολίτες να την επισκεφθούν και να παρακολουθήσουν τα ιστορικά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου, σε συνεχή ροή.
 
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου, ενώ αύριο, Δευτέρα, και ώρα 14.00, ο κ. Μαμαλάκης θα ξεναγήσει το κοινό στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, σε έκθεση που φιλοξενεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.