Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ιατροδικαστής του ΑΠΘ έβαζε «καπέλο» μέχρι και 200 ευρώ σε κάθε νεκροτομή



«Καπέλο» μέχρι και 200 ευρώ σε κάθε νεκροψία – νεκροτομή, κατηγορείται ότι έβαζε ιατροδικαστής του Α.Π.Θ. που παραπέμπεται να δικαστεί στο Κακουργιοδικείο για δωροδοκία και υπεξαίρεση. Μηνύθηκε από τον ίδιο τον διευθυντή του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας και η υπόθεση ερευνήθηκε από τον εισαγγελέα διαφθοράς.

Ο ιατροδικαστής του Α.Π.Θ. με βούλευμα παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος ότι στη διετία 2012 – 2014 παρουσίαζε διάφορα προσκόμματα για να διενεργεί τις νεκροτομές τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα και με αυτή την αιτιολογία να εισπράττει πολλαπλάσια ποσά από συγγενείς νεκρών ή γραφεία τελετών απ’ όσα προβλεπόταν από το ποσό που είχε οριστεί για κάθε νεκροψία – νεκροτομή και για κάθε ταρίχευση. Ακόμη κατηγορείται ότι αφαίρεσε ποσά από τον τραπεζικό λογαριασμό όπου κατέληγαν τα καθοριζόμενα χρήματα για κάθε νεκροτομή και τα οποία προορίζονταν για τα αναλώσιμα του εργαστηρίου.

Συγκεκριμένα στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου ορίστηκε ότι οι συγγενείς ή οι διαμεσολαβητές τους από τα γραφεία τελετών θα πληρώνουν 80 ευρώ για τη νεκροψία – νεκροτομή και 250 ευρώ για την ταρίχευση, στην περίπτωση που η σορός έπρεπε να ταξιδέψει. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιούταν για αγορά αναλώσιμων, καθώς τα τελευταία χρόνια η επιχορήγηση του κράτους στο Πανεπιστήμιο είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Αντίθετα, σύμφωνα με το βούλευμα, ο ιατροδικαστής κατηγορείται ότι εισέπραττε έως και 300 ευρώ για τις νεκροτομές από συγγενείς και έως 500 ευρώ για τις ταριχεύσεις, λέγοντας πως εργάζεται εκτός του ωραρίου του, δηλαδή απογεύματα και Σαββατοκύριακα.

Στο βούλευμα αναφέρονται μία προς μία οι περιπτώσεις νεκροτομών και ταριχεύσεων και τα επιπλέον ποσά που φέρεται ότι πήρε, συνολικού ύψους 12.680 ευρώ. Μάλιστα σημειώνεται πως τα επιπλέον χρήματα που εισέπραττε τα έβαζε σε προσωπικό του λογαριασμό, αφού πρώτα πλήρωνε τον νεκροτόμο. Ακόμη κατηγορείται ότι πήρε 19.870 ευρώ και από τον λογαριασμό στον οποίο κατέθεταν οι συγγενείς τα αντίτιμα για τις νεκροτομές. Ο ίδιος πάντως αρνείται από την αρχή τις κατηγορίες που του αποδίδονται.