
Μαρία Γιαχνάκη
Η συνάντηση που θα ρίξει φως στο τι μέλλει γενέσθαι με το Σινά. - Τι λέει το έγγραφο της unesco - ποιο είναι το project που μεταμορφώνει το Σινά
Η ελληνική αποστολή που επρόκειτο να μεταβεί στο Κάιρο την Δευτέρα 2 Ιουνίου σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες θα συνοδεύσει τελικά τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη στην αποστολή που θα πραγματοποιήσει ο ίδιος στο Κάιρο για το θέμα που έχει προκύψει με την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συνοδεύεται από στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Πολιτισμού, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Badr Abdelatty.
Όπως όλα δείχνουν οι διαβουλεύσεις με τις τοπικές αρχές, θα ξεκινήσουν την Τετάρτη.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς βέβαια της Μονής Αγίας Αικατερίνης δεν είναι θέμα τοπικών αρχών αλλά κυβερνητικής στρατηγικής κάτι που μάλλον φαίνεται να ξεφεύγει από την λογική του πλάνου των επαφών.
Μην ξεχνάμε ότι η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μονής ξεκίνησε από απερχόμενους αξιωματούχους της περιοχής οι οποίοι ανήκαν στην λεγόμενη παράταξη «αδελφοί Μουσουλμάνοι», η οποία ανέκαθεν ήταν επιθετική ως παράταξη απέναντι σε θέματα που αφορούσαν τις θρησκευτικές ελευθερίες και την πορεία του Χριστιανισμού σε μουσουλμανικές χώρες.
Οι αγωγές που έγιναν εναντίον της Μονής, έγιναν εσκεμμένα και με τακτική έτσι ώστε να διαιωνίζεται η δικαστική διαμάχη και να υπάρχει μια διαρκή αμφισβήτηση για την παρουσία του ελληνορθόδοξου στοιχείου εκεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν ευκολότερα τα τουριστικά σχέδια στην περιοχή .
Σαφώς και οι ελληνικές θέσεις για το Σινά, ενισχύονται από το γεγονός ότι η Αίγυπτος είχε αναγνωρίσει ενυπόγραφα από το 2002, ότι η κυριότητα των εδαφών και των κτηρίων ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή του Σινά.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από έγγραφο της Unesco το οποίο θα κάνει πιο ισχυρή την ελληνική παρέμβαση.
Τι λέει το έγγραφο της Unesco για τη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά
«Η Μονή αποτελεί ιδιοκτησία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και ανήκει στην Αρχιεπισκοπή του Σινά. Υπό το ιεραρχικό σύστημα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι αυτοδιοικούμενη και ανεξάρτητη, υπό τη διοίκηση του Ηγουμένου, ο οποίος φέρει τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της Unesco.
Το project που δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις
Ωστόσο πριν περίπου 15 ημέρες πραγματοποιήθηκε μια κυβερνητική συνάντηση στην Αίγυπτο με σκοπό να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο project «Μεγάλη Μεταμόρφωση» με επίκεντρο την Αγία Αικατερίνη.
Για το project αυτό - που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2020 - είχε μιλήσει τον περασμένο Σεπτέμβρη μέλος της Επιτροπής Ιστορίας και Αρχαιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός, καθώς μετατρέπει την πόλη της Αγίας Αικατερίνης, γνωστή για την πλούσια ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά της, σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Αιγυπτιακό τύπο , «το project "Μεγάλη Μεταμόρφωση" στοχεύει στην ανάπτυξη της περιοχής του Νότιου Σινά.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση μάλιστα ελπίζει σε μεγάλο άνοιγμα για τον αιγυπτιακό τουρισμό σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως καθώς η περιοχή διαθέτει πολλά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός πνευματικού προορισμού στο όρος Μωυσής και στο όρος Σινά και η επένδυση σε όλους τους τουριστικούς πόρους της πόλης της Αγίας Αικατερίνης ειδικά και του Σινά γενικότερα.
Το Egypt Independent ωστόσο δίνει περισσότερες πληροφορίες για το project αναφέροντας ότι περιλαμβάνει περίπου 14 έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός κέντρου επισκεπτών στην πλατεία της Αγίας Κοιλάδας, που θα λειτουργεί ως κέντρο υποδοχής τουριστών.
Θα διαθέτει επίσης όλες τις παροχές, όπως γραφεία κρατήσεων, εστιατόρια και πλανητάριο για την παρακολούθηση 3D παραγωγών καθώς και χώρους αναψυχής.