Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Η επίσκεψη Λαβρόφ σημείο «επανεκκίνησης» των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας



Οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση την προετοιμασία της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους και την περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον Ρώσο πρέσβη, Αντρέι Μάσλοφ. Κοινή εκτίμηση των κ.κ. Βαρβιτσιώτη και Μάσλοφ, σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ήταν πως επίσκεψη Λαβρόφ στη χώρα μας θα αποτελέσει σημείο «επανεκκίνησης» των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τη ανάγκη διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, προσβλέποντας σε τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα εστίασε στις δυνατότητες ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν πλέον σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό, αλλά και από το πρόγραμμα ελληνικών αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένων επενδύσεων στη χώρα μας, κάνοντας ειδική μνεία στη ρωσική τουριστική επένδυση 500 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχείο στην Ελούντα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε στον Ρώσο πρέσβη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι την ελληνική πλευρά απασχολεί το περιβάλλον ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου και η παρατηρούμενη αποσταθεροποίησή της από τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, με αιχμή τις παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε το ζήτημα δυσκολίας εξαγωγής αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία. Επίσης προέταξε το θέμα της επιβολής δασμών στην ελληνική γούνα που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και κάλεσε τη ρωσική πλευρά να προβεί σε ενέργειες για την επίλυσή του.