Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 -

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια χώρα σε μεταρρυθμίσεις - Δείτε τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα με τον γ.γ του ΟΟΣΑ, Angel Gurría." Η φετινή έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει το εντυπωσιακό εύρος αλλά και το βάθος των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια."

Η  ετήσια οικονομική έρευνα του Οργανισμού για την Ελλάδα φέρνει καλά νέα συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Άνχελ Γκουρία κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ικανοποιημένος «για όλα αυτά που καταφέραμε να πετύχουμε».

 Ο κ. Τσίπρας είπε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ότι ήταν ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα την περίοδο των δυσκολιών και υπογράμμισε ότι «τώρα όμως θα είσαι ένας πολύ εποικοδομητικός εταίρος στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να δημιουργήσουμε ανάπτυξη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».

«Η επίσκεψη του Άνχελ Γκουρία για την παρουσίαση της φετινής Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την πορεία της οικονομίας μας, βρίσκει τη χώρα σε μια κρίσιμη καμπή. Το 2015 η Ελλάδα είχε χάσει πάνω από 1/4 του ΑΕΠ, η ανεργία άγγιζε το 27% & μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είχε φτωχοποιηθεί. Μετά από τρία χρόνια συστηματικής προσπάθειας, η Ελλάδα τα κατάφερε. Ένας ιστορικός κύκλος ολοκληρώνεται, αφήνουμε πίσω μας την κρίση, τις παθογένειες του παρελθόντος, την ασφυκτική επιτροπεία και τους καταναγκασμούς που τη συνόδευαν. Περνάμε σε μια νέα εποχή«, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας «έγινε πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις δομικές αλλά αναγκαίες για την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαης προοπτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος στην πρόοδο της οικονομίας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Η Ελλάδα ακολουθεί ανοδική πορεία οικονομικής ανάπτυξης, η ανεργία σταδιακά αποκλιμακώνεται, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις αυξάνονται, οι προσδοκίες αποκτούν θετικό πρόσημο και κυρίως, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, δικό μας αυτή τη φορά, εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».

«Στόχος μας είναι» σημείωσε ο πρωθυπουργός «Ένα σύγχρονο-εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Επενδύουμε στην παραγωγικότητα της εργασίας για να στηρίξουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών και ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο«.

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ συνέχισε ο κ. Τσίπρας «διαπιστώνει το εντυπωσιακό εύρος και βάθος των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Καταγράφει βελτίωση ανταγωνισμού και επιχειρηματκού περιβάλλοντος, αύξηση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα και αναβάθμιση των κοινωνικών δομών.

Ο κ. Γκουρία είπε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν τελειώνουν ποτέ και τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε ένα σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τώρα ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό», πρόσθεσε.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται«, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία επικαλούμενος τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έρευνας του Οργανισμού για την Ελλάδα (Economic Survey of Greece 2018), την οποία παρέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, και μάλιστα μακροπρόθεσμα», είπε ο κ. Γκουρία και συνεχάρη τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, εσείς επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω, από το χείλος του γκρεμού».

«Στην έκθεση αυτή βλέπετε αποτυπωμένες τις προσπάθειές σας, τις επιτυχίες σας, τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

«Ήταν από τα πιο φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων που έχουμε δει στον ΟΟΣΑ τα τελευταία χρόνια που άρχισε να καρποφορεί. Η Ελλάδα παρουσιάζει και πάλι ανάπτυξη, για φέτος 2% και την επόμενη χρονιά ίσως και 2,3%.» ανάφερε ο κ. Γκουρία.

Υπενθύμισε δε, πως κάποτε γινόταν συζήτηση για «Grexit», ενώ τώρα γίνεται συζήτηση μόνο για «Exit» της Ελλάδας από το μνημονιακό πρόγραμμα.

Δείτε το βίντεο: