Κυριακή 29 Μαΐου 2022 -

Η ελάφρυνση του χρέους στην ατζέντα των επαφών Τσακαλώτου με Λαγκάρντ, Λιου και Σόιμπλε στη Νέα ΥόρκηΣειρά κρίσιμων επαφών στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος φτάνει την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και ανώτερα στελέχη του υπουργείου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ατζέντα των επαφών του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, Λιού και Σόιμπλε, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί θα βρεθούν η ελάφρυνση του χρέους και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

 

Ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί επίσης στο Λευκό Οίκο με τον Γουάλι Αντεγιέμο, οικονομικό σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα και στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του λεγόμενου WashingtonGroup για να ασχοληθεί με το ζήτημα του χρέους. Η Αθήνα επιδιώκει να κερδίσει την έναρξη πραγματικών και σοβαρών συζητήσεων το συντομότερο δυνατόν, αν και ουδείς στην Ουάσιγκτον αναμένει πως θα ξεκινήσει οτιδήποτε πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Ο κ. Τσακαλώτος επιδιώκει επίσης να πληροφορηθεί τις πραγματικές διαθέσεις του ΔΝΤ. Τα στελέχη του έχουν ενημερώσει επανειλημμένα ότι χωρίς γενναία ελάφρυνση, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, κάτι που σημαίνει ότι το Ταμείο δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο Ελληνικό Πρόγραμμα.