
Από 1η Ιουλίου 2025, μπαίνει σε υποχρεωτική ισχύ το ψηφιακό πελατολόγιο για αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους, με πρώτους, των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την επισκευή, τη συντήρηση και την εξυπηρέτηση οχημάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέτρο αφορά σε πρωτίστως:
- Συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων
- Φανοποιεία
- Πλυντήρια αυτοκινήτων
- Χώρους στάθμευσης
- Επιχειρήσεις εγκατάστασης συναγερμών, ηχοσυστημάτων, κτλ
- Εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μηχανημάτων.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να καταχωρούν καθημερινά:
- Τον αριθμό των πελατών
- ΑΦΜ και στοιχεία απόδειξης
- Αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
Σε δεύτερη φάση, η εφαρμογή θα επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις όπως χώρους εκδηλώσεων, γυμναστήρια, ξενοδοχεία και κτηματολογικά γραφεία.
Έντονη είναι η αντίδραση των επαγγελματιών του κλάδου, που κάνουν λόγο για ανεφάρμοστο μέτρο χωρίς καμία μεταβατική περίοδο και απειλούν με απεργία διαρκείας.
Όπως τόνισε ο Δημήτρης Σταθάκης, ιδιοκτήτης συνεργείου, μιλώντας στο MEGA: «Αν μου έρθει ένας συνταξιούχος εδώ για να δω το αμάξι του για 5 λεπτά, θα πρέπει να τον χρεώσω το λιγότερο 20 ευρώ. Θα πρέπει να πάρω ένα άτομο το οποίο θα το πληρώνω τουλάχιστον 1.100 ευρώ τον μήνα».
«Δεν μπορώ εγώ την ώρα που εργάζομαι να μπαίνω στο γραφείο να κάνω όλη αυτήν τη διαδικασία».
Απαντώντας στις αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, υπογράμμισε ότι το μέτρο δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα: «Το συγκεκριμένο μέτρο δεν εφαρμόζεται προκειμένου να σας βασανίσουμε».
Ο ίδιος ανέφερε πως υπήρξε πιλοτική εφαρμογή 2-3 μηνών, άρα δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό. «Είναι ένα απαραίτητο ψηφιακό εργαλείο, προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η φοροδιαφυγή. (…) Δεν ήρθε κεραυνός εν αιθρία, ήταν 2-3 μήνες η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου».
Σύμφωνα με τον Όμηρο Τσάπαλο: «Για το 2023 τα συνεργεία αυτοκινήτων δήλωσαν ένα μηνιαίο μέσο εισόδημα 665 ευρώ».