Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χάος στα Διαβατά: Οι πρόσφυγες ανάψαν φωτιές και τα ΜΑΤ ρίχνουν χημικά



Νέα επεισόδια σημειώνονται αυτή την στιγμή στα Διαβατά και όπως φαίνεται θα συνεχιστούν για πολλές ώρες ακόμη καθώς οι πρόσφυγες είναι αποφασισμένοι να κάνουν το πάν για να φτάσουν στα σύνορα έχοντας την λανθασμένη πληροφόρηση ότι θα ανοίξουν.

Οι πρόσφυγες έχουν ανάψει φωτιές προσπαθώντας να παραπλανήσουν τα ΜΑΤ που απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Το πρωί κάποιοι πρόσφυγες έφυγαν από τις σκηνές τους και κατευθύνθηκαν προς το σημείο που βρίσκονταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, για να τους κόψουν το δρόμο.

Ακολούθησαν σπρωξίματα με μητέρες να έχουν τα παιδιά τους αγκαλιά και να παρακαλούν τους αστυνομικούς να τους επιτραπέι να προχωρήσουν. Οι αστυνομικοί, τους απώθησαν αλλά τα πνεύματα δεν έχουν ηρεμήσει.

Έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών κατασκήνωσαν περίπου 600 πρόσφυγες χθες, οι οποίοι κατέφθασαν από διάφορα σημεία της ηπειρωτικής χώρας στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να περάσουν τα σύνορα.

Ολα ξεκίνησαν μέσα από ένα κάλεσμα στο διαδίκτυο που τους ενημέρωνε πως σήμερα Παρασκευή θα ανοίξουν τα σύνορα. Η νέα αυτή κινητοποίηση των προσφύγων, που ξεκίνησε έπειτα από συνεννοήσεις μέσω ομάδας στο Facebook, αποτελεί μία κίνηση απόγνωσης όσων ζουν σε άσχημες συνθήκες σε δομές, να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν ότι «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας άναψαν φωτιές για να ζεσταθούν και διανυκτέρευσαν σε σκηνές στο σημείο, προκειμένου να ξεκινήσουν σήμερα την πορεία τους με κατεύθυνση τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Νωρίτερα χθες είχαν σημειωθεί επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και ξύλα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ζημιές υπέστη αυτοκίνητο τηλεοπτικού σταθμού, ενώ έγιναν και τρεις προσαγωγές.

 

 

Έκλεισε ο σταθμός Λαρίσης από κατάληψη προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να πάνε στα σύνορα

Εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καθίσει πάνω στις ράγες του σταθμού Λαρίσης και ζητούν να μεταφερθούν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, κάποιοι πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει με τα πόδια κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να εκτελέσει τα προγραμματισμένα δρομολόγια. Αιτία όλου αυτού του σκηνικού είναι η φήμη ότι στις 12 το μεσημέρι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση προς τη Βόρεια Ευρώπη.