Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

5 °C

Σήμερα, 1. Δεκεμβρίου 2021

Χάος με τους μετανάστες: Εγκλωβισμένοι περίπου 4.000 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά - Αλλοι 4.500 αποκλεισμένοι στην ΕιδομένηΑσφυκτική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα με τους μετανάστες. Ενώ στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να φθάνουν κατά χιλιάδες, στα βόρεια σύνορα η ΠΓΔΜ αυξάνει τους ελέγχους με αποτέλεσμα περί τους 4.500 πρόσφυγες να περιμένουν για να περάσουν στην γειτονική χώρα από χθες.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ απαίτησαν όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς θεωρούν ότι δεν αρκεί το σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές μετά την καταγραφή τους στα hos spots. 

Σήμερα από νωρίς το πρωί επικρατεί χαμός στο λιμάνι του Πειραιά όπου έφτασαν 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τα ξημερώματα έχουν καταπλεύσει στον Πειραιά τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αριάδνη» και «Blue Star ΙΙ», από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μεταφέροντας συνολικά περί τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είχε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια ώστε να επιβιβαστεί από το λιμάνι στα λεωφορεία και να οδηγηθεί στα σύνορα. 

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ για τους ενήλικες και 25 ευρώ για τα παιδιά.

Λόγω όμως κυκλοφοριακής συμφόρησης που δημιουργήθηκε στους δρόμους γύρω από το λιμάνι νωρίς το πρωί, η Τροχαία δεν επέτρεψε να γίνει η επιβίβαση των ανθρώπων αυτών επί τόπου, καθώς επρόκειτο για περίπου 50 λεωφορεία. Οι πρόσφυγες περιμένουν αυτή την ώρα στους χώρους έξω από το λιμάνι, την πύλη Ε2, ώστε να δουν πώς θα απεγκλωβιστούν από εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πούλμαν αναμένεται να μεταφέρει από εκεί τις οι ευπαθείς ομάδες στον Ελαιώνα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για να εξεταστούν τα δεδομένα και να αποφασισθεί πώς θα απεγκλωβιστούν.

Στο μεταξύ, στη Ρόδο μεταφέρθηκαν το Σάββατο 20/02 με το διασωστικό σκάφος «Topaz Responder» που ανήκει σε μη κυβερνητική οργάνωση 300 μετανάστες και πρόσφυγες που είχε φθάσει στο Καστελόριζο από τα τουρκικά παράλια. Αλλοι 495 επιβιβάστηκαν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με προορισμό τον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες 100 μετανάστες και πρόσφυγες εξακολουθούν να παραμένουν στον αστυνομικό σταθμό του νησιού και πρόκειται να αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και αυτοί με προορισμό τον Πειραιά.