Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 -

Γραφειοκρατικό βάρος φέρει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμόΕφόσον δεν υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή, ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό κινδυνεύει να γίνει ένας ακόμα νόμος Κατσέλη με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια. 

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι διαδικασίες που προβλέπει είναι άκρως γραφειοκρατικές και χρονοβόρες και ενδέχεται να καταλήγουν σε δικαστική εμπλοκή για να δεσμεύσουν το σύνολο των πιστωτών, καταργώντας κάθε λογική εξωδικαστικής ρύθμισης. 

Τραπεζικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι μιλούν για έναν περίπλοκο νόμο που δύσκολα θα εφαρμοστεί στην πράξη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον παρομοιάζουν με το πρόσφατο φιάσκο στο Ασφαλιστικό του νόμου Κατρούγκαλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων. 

Ενδεικτικό της γραφειοκρατίας του νόμου είναι ότι μόνο για την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στη διαδικασία απαιτούνται 25 έγγραφα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά και 19-20 βήματα κατά τη διαδικασία. 

Ωστόσο ακόμα αν προχωρήσουν οι διαδικασίες και συγχρονιστούν έγκαιρα και σωστά Δημόσιο, πιστωτές, οφειλέτες, συντονιστές και εμπειρογνώμονες, η τελική συμφωνία που θα επέλθει θα μπει στο τέλος στη βάσανο του δικαστηρίου, το οποίο θα πρέπει να την επικυρώσει μέσω εκούσιας διαδικασίας. 

Γεγονός που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα θα εξετάζει εξαρχής όλα όσα συμφωνήθηκαν και ελέγχθηκαν στα προηγούμενα στάδια προτού επέλθει η συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών. 

Μάλιστα το δικαστήριο θα εξετάζει και όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν εγγράφως κατά της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και κάθε άλλη ένσταση που θα προβάλλεται ενώπιόν του και μετά θα εκδίδει την απόφασή του. 

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς το πλήθος των υποθέσεων που θα κληθούν να επικυρώσουν τα πολυμελή πρωτοδικεία (τα οποία ορίζει ο νόμος ως αρμόδια), αφού η κυβέρνηση εκτιμά ότι 420.000 επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός ακόμα νόμου Κατσέλη με υποθέσεις που θα χρονίζουν μέχρι την τελική επικύρωσή τους και σοβαρές παρενέργειες στην ελληνική οικονομία καθώς μέχρι την τελική επικύρωση από το δικαστήριο θα αναστέλλονται και όλα τα διωκτικά μέτρα εις βάρος των οφειλετών.