Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

"Γονατίζουν" οι Ελληνες: Φοροκαταιγίδα τον Σεπτέμβριο για εκατομμύρια πολίτες με ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος



Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού ετοιμάζεται να φύγει και μαζί μ’ αυτόν εκατομμύρια φορολογούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με την ψυχρολουσία του νέου ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκε από το απόγευμα της Κυριακής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet.

Φέτος η πληρωμή θα γίνει σε πέντε, αντί έξι, δόσεις: η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018.

Σε κάθε περίπτωση ο μήνας βαρόμετρο θα είναι ο Σεπτέμβριος καθώς πέφτουν μαζί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη του φόρου εισοδήματος και το κράτος περιμένει να εισπράξει ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ για να μπαλώσει την τρύπα στα έσοδα. 

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ είχε ως αποτέλεσμα τη βεβαίωση συνολικού φόρου 3,153 δις ευρώ: 2,6 δις ευρώ από τον κύριο φόρο και 629 εκατ. ευρώ από τον συμπληρωματικό ο οποίος αφορά περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο μοιράζονται 6.297.453 φυσικά πρόσωπα τα οποία επωμίστηκαν ένα βάρος 2,7 δις ευρώ και 50.900 νομικά πρόσωπα με φόρο 448,997 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ε9, τα φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να έχουν δικαιώματα σε 17.828.955 ακίνητα και σε 15.325.860 γήπεδα (σύνολο δικαιωμάτων 33.154.815) ενώ τα νομικά πρόσωπα έχουν δικαιώματα σε 454.981 ακίνητα και 180.213 γήπεδα.

Με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών στα Τάρταρα, μετά τις νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και το εκτεταμένο κύμα κατασχέσεων λογαριασμών από την κυβέρνηση, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα τεστάρει τις αντοχές των πολιτών  που δείχνουν να μειώνονται επικίνδυνα. Το πρόβλημα φάνηκε τον Ιούλιο όταν ένας στους τρεις δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. 

Κόπωση στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι καθώς εισπράχθηκαν 100 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2015. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην ΑΑΔΕ από το φόρο περιουσίας αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ. 

Αντικειμενικές αξίες 

Η κυβέρνηση μετέθεσε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι παρά την απόφαση του ΣτΕ που ζητεί την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ καθώς αυτά θα υπολογιστούν με βάση τις αντικειμενικές τιμές της εποχής της φούσκας στα ακίνητα το 2007 οι οποίες αναπροσαρμόστηκαν ελαφρώς αλλά οριζόντια και με αυθαίρετα κριτήρια το 2016.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έξι περιοχές της χώρας όπου οι κάτοικοι έκαναν προσφυγές στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν δεν ξέρουν ακόμη με ποιες αντικειμενικές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για τους κατοίκους στην Α’ και Γ’ Ζώνη Φιλοθέης, στη Στ’ Ζώνη Ψυχικού, στο Νέο Βουτζά Αττικής, στο Πολύδροσο των Δελφών και στον οικισμό Επταλόφου Δελφών. Στην περίπτωσή τους το ΣτΕ αποφάσισε την ακύρωση των αντικειμενικών του 2016 (οι οποίες ουσιαστικά βασίζονται σε αυτές του 2007) και ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να συγκροτήσει επιτροπές οι οποίες θα αναπροσαρμόσουν τις αντικειμενικές. Ακόμη όμως δεν υπάρχει καμία απόφαση με αποτέλεσμα οι κάτοικοι παραμένουν στο σκοτάδι. 

Έκταση των επιβαρύνσεων 

Γρίφος παραμένει η έκταση των επιβαρύνσεων από τα υψηλά τεκμήρια τα οποία οδηγούν εκτός του πλαισίου των εκπτώσεων και των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και ανέργους ή χαμηλοσυνταξιούχους. Από την άλλη πλευρά, οι μόνοι κερδισμένοι από τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι όσοι κατέχουν αγροτεμάχια, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε να τους εξαιρέσει για δύο ακόμα έτη από το συμπληρωματικό φόρο. Ο λόγος ήταν πρακτικός καθώς τα λάθη στα χαρακτηριστικά των ακινήτων εκτός σχεδίου που είναι δηλωμένα στα Ε9 είναι πολλά. 

Συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ 

Αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει αυτόματα ο συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου που περίμεναν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 600.000 φορολογούμενοι, δικαιούχοι επιστροφών. 

Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί ως εξής:

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη κάθε φορολογούμενου για ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου των ακινήτων. 

-Οι φορολογούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν θα χρειαστεί να πάνε στις εφορίες για να υποβάλλουν αιτήσεις συμψηφισμών εφόσον όλα σχεδιάζεται να γίνουν αυτόματα.  

-Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι σύζυγοι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί οφειλή για ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού, εφόσον δεν κατέστη δυνατό να γίνει αυτόματα ο συμψηφισμός μεταξύ δύο συζύγων. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.     

-Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί. 

-Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.  

-Αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.