Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 -

Γιούνκερ: Είναι γελοίο να λέμε ότι οι 2 Έλληνες αξιωματικοί απείλησαν την ΤουρκίαΟ Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στο πλαίσιο συζήτησης με τίτλο «Δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής - Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας και 23ης Μαρτίου 2018».

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συζήτηση, εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του, Ντόναλντ Τουσκ.

Απευθυνόμενος στον διευθυντή της Κομισιόν, τον επικεφαλής του Συμβουλίου και την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε τα εξής:

«Οι αυξανόμενες ανισότητες μέσα στην ΕΕ, κοινωνικές και περιφερειακές, απειλούν και την κοινωνική συνοχή και την ίδια τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό κε Τουσκ, δεν υπάρχουν περιθώρια το Συμβούλιο διαρκώς να αναβάλλει».

«Οι πολίτες ζητούν έναν ισχυρό κοινωνικό πυλώνα και όχι ευχολόγια. Έναν φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με νέους ίδιους πόρους, ικανό να στηρίξει την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την καινοτομία», είπε ο Ελληνας ευρωβουλευτής και πρόσθεσε:

«Ζητούν κε Τουσκ, μια Ευρωπαϊκή Ένωση πρωταγωνίστρια στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και το Συμβούλιο δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και να αναβάλλει απέναντι σε όσα γίνονται στην Ουγγαρία και την Πολωνία».

«Κε Γιούνκερ, το ορθόδοξο Πάσχα πέρασε και οι δυο Έλληνες αξιωματικοί δεν απελευθερώθηκαν όπως σωστά ζητήσατε κι εσείς και ο κος Τουσκ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο θα ψηφίσει ομόφωνα ένα ψήφισμα το οποίο ζητά από την ηγεσία Ερντογάν την άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι φυλούσαν τα ευρωτουρκικά σύνορα», είπε ο ίδιος και συνέχισε:

«Ζητούμε από σας, όχι απλώς θετικές δηλώσεις, αλλά πιέσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, έτσι ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή πολιτική και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, το ελληνικό στράτευμα και τις οικογένειές τους».

«Δεν το ζητά αυτό μόνο η Ελλάδα, το ζητά ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό πρέπει να το δείξετε εσείς, κε Τουσκ και κε Γιούνκερ, με κλιμάκωση των πιέσεων», κατέληξε.

Απαντώντας στον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους ευρωβουλευτές που έθεσαν το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε τα εξής:

«Όσον αφορά το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, Αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο, να λέμε ότι δυο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο».

Τη συζήτηση έκλεισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, λέγοντας:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, συμφωνώ με την άποψή σας».