Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γεροβασίλη:Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική



Η υπουργός, είχε δίωρη συνάντηση με αξιωματικούς και συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο του σχεδίου "Περσέας" το οποίο επεξεργάστηκε το Αρχηγείο και εφαρμόζεται εδώ και 2 μήνες με σημαντικά αποτελέσματα. Το σχέδιο εξειδικεύει την αστυνόμευση ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τής κάθε περιοχής.

«Φιλοδοξούμε σε μια καλύτερη συζήτηση και εξειδίκευση ανά περιοχή. Ξεκινήσαμε από την Ήπειρο, θα το συνεχίσουμε και σε όλη την Ελλάδα. Ο άμεσος διάλογος της πολιτικής ηγεσίας και των ανθρώπων που είναι καθημερινά στο δρόμο, είναι αυτό που θα δώσει τα καλύτερα εχέγγυα επιτυχίας, σε αυτό το εγχείρημα», επισήμανε η υπουργός.

Η κ. Γεροβασίλη αφού τόνισε πως η πολιτική ηγεσία συνεργάζεται αποτελεσματικά με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, για την καταγραφή και την αντιμετώπιση θεμάτων συνολικά στην Ελλάδα αλλά και κατά περιοχές, ανέφερε πως το οργανωμένο έγκλημα και η μεγάλη παραβατικότητα έχουν μειωθεί κατά 33% και ότι αυτό αποδίδεται στην ποιότητα των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.

Σε αντίθεση με αυτήν την εικόνα, η μικροπαραβατικότητα, όπως είπε η υπουργός, δεν μειώθηκε σημαντικά, γι αυτό και το Αρχηγείο επεξεργάστηκε τον "Περσέα", το σχέδιο «εμφανούς αστυνόμευσης σε όλη την Ελλάδα».

Ειδικότερα για την Ήπειρο, είπε πως το μεγάλο ζήτημα των ναρκωτικών έχει αποτελεσματική αντιμετώπιση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα μέσα παρακολούθησης στα σύνορα ανέφερε πως ετοιμάζεται διαγωνισμός για θερμικές κάμερες στον Έβρο με προοπτική στη συνέχεια και για τα υπόλοιπα σύνορα.

Η κ. Γεροβασίλη είπε πως «ο οδοστρωτήρας της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν και την Αστυνομία τόσο σε αριθμό, όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές», ενώ υπενθύμισε, πως το 2013-14 επί υπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε μια νύχτα καταργήθηκαν 8.700 οργανικές θέσεις ανά την Ελλάδα.

Μάλιστα προσέθεσε ότι αυτές οι θέσεις, τα επόμενα χρόνια, με δημοσιονομικούς περιορισμούς ήταν αδύνατον να καλυφθούν και να αναπροσαρμοστούν, με αποτέλεσμα τη μείωση του δυναμικού και ελλείψεις στις υποδομές. Ωστόσο, υπογράμμισε, η χώρα ανακάμπτει και καταβάλλεται προσπάθεια, με βήματα συνειδητά και μεθοδευμένα, να ενισχυθεί η ΕΛΑΣ σε όλα όσα χρειάζεται.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα της επιστροφής των μισθών των αστυνομικών στο επίπεδο του 2012, τόνισε: «Σταδιακά θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική».