Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γεροβασίλη: Είμαστε προσανατολισμένοι στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας



Για "σπέκουλα" σχετικά εμ το ζήτημα της Cosco, κάνει λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα "είδηση", η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες για την υλοποίηση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, το οποίο αποτελούσε πάγια και ιδρυτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «είναι δυνατό να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι «οι Έλληνες ζητούν περισσότερη και πραγματική Δημοκρατία» και πως «ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος διευρύνει την αντιπροσωπευτικότητα και δίνει ουσιαστικότερο λόγο στους νεότερους πολίτες». «Τα περισσότερα κόμματα της Βουλής μοιράζονται αυτή τη λογική, και νομίζω ότι είναι δυνατό να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του» τονίζει. 

Επισημαίνει ότι «οι πολίτες εκφράζουν την αντίθεσή τους για τις έντονες στρεβλώσεις στην αντιπροσωπευτικότητα από το υπάρχον εκλογικό σύστημα, επινόησης των προκατόχων μας, και με τις μικροπολιτικές αλχημείες για τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι Έλληνες ζητούν περισσότερη και πραγματική Δημοκρατία».

Στο ερώτημα γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση το σπάσιμο των περιφερειών, επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς και γι΄αυτό το σημαντικό θεσμικό ζήτημα προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και να βρεθούν κοινές συνισταμένες, ώστε και να επιτευχθεί η διευρυμένη πλειοψηφία που απαιτείται» και πως «αυτό και έγινε». 

Σημειώνει ότι «η διαμορφωμένη πρόταση αποτελεί σύνθεση της πάγιας θέσης μας σχετικά με το εκλογικό σύστημα με τις επιμέρους απόψεις των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων» και πως «το ζήτημα των περιφερειών είναι πιο σύνθετο και τεχνικό και δεν λύνεται απλά με ένα «ψαλίδι».

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και του δημόσιου συμφέροντος. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα και τη Σαγκάη» τονίζει η κ. Γεροβασίλη και ασκεί δριμεία κριτική σε όσους, σχετικά με το θέμα της Cosco, «βιάστηκαν να σηκώσουν τους τόνους, «σπεκουλάροντας» επί ενός ανύπαρκτου ουσιαστικά ζητήματος».

Κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «χιλιοπαιγμένο πια παιχνίδι εντυπώσεων», μέσα από το οποίο «επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί εικόνα αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, την παραμονή, μάλιστα, ενός σημαντικού ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα». Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι «τέτοιου είδους απόπειρες εκμετάλλευσης για μικροπολιτικούς λόγους, έχουν ''κοντά ποδάρια''» και πως όλες οι παράμετροι «διευκρινίστηκαν σαφώς και πλήρως από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τόσο στην αρμόδια Επιτροπή της βουλής όσο και στην Ολομέλεια και η σύμβαση κυρώθηκε συγκεντρώνοντας μάλιστα 223 ψήφους».

Ερωτηθείσα ποιου ιδέα ήταν οι αλλαγές, τόνισε ότι «οι όποιες αλλαγές είχε κάνει η κυβέρνηση στο κείμενο δεν αφορούσαν τη συμφωνία αλλά τον κυρωτικό νόμο», ο οποίος «είναι στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης η οποία μπορεί να κάνει αλλαγές αρκεί να μην έρχονται σε σύγκρουση με τη σύμβαση παραχώρησης». «Οι όποιες, λοιπόν, αλλαγές έγιναν δεν αμφισβητούσαν τη σύμβαση ούτε άλλαζαν τους όρους της. Επρόκειτο για αλλαγές ορθής νομοθέτησης» αναφέρει. Σημειώνει επιπλέον ότι «η εταιρία -όπως και άλλοι  φορείς- κλήθηκαν στην επιτροπή εμπορίου, αλλά δεν προσήλθε» και πως «αντίθετα,  στο τέλος της συνεδρίασης εστάλη στα μέλη της επιτροπής, επιστολή, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τις όποιες αλλαγές και νομοτεχνικές βελτιώσεις».

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σχόλια και πανηγυρισμούς για τα αριθμητικά στοιχεία, που δημιουργούν απλά εντυπώσεις, κάνουν μόνο όσοι ενδιαφέρονται για τις εντυπώσεις», για να σχολιάσει πως «γι' αυτό απογοητεύονται και εκνευρίζονται όταν η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Ξανά και ξανά». 

Τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί με βάση τις εντυπώσεις, ούτε με γνώμονα την αριθμητική εικόνα της στιγμής, εξηγώντας ότι εξαρχής γνώριζε και είχε αναφέρει επανειλημμένα η κυβέρνηση ότι το σκόπιμα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα θα ασκήσει την μεγαλύτερη πίεση στην πρώτη αξιολόγηση. «Πράγματι η πίεση είναι μεγάλη, αλλά το σημαντικό είναι ότι η κοινωνία παραμένει όρθια» υπογραμμίζει και τονίζει: «Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας και με σχεδιασμό τετραετίας».

Η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει την ευρύτητα του οραματικού προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που φάνηκε και με το βρετανικό δημοψήφισμα, και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι «πρέπει να επιστρέψει η πολιτική στο επίκεντρο και το όραμα να περιλαμβάνει την κοινωνία για να μπορεί να εμπνέει την κοινωνία» και πως «αυτή είναι και η αγωνία μας. Αυτό επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή, ξεδιπλώνοντας το σχεδιασμό μας για τη δίκαιη ανάπτυξη».

«Οι έως τώρα ενδείξεις δεν δείχνουν κάτι τέτοιο» απαντά στο ερώτημα για το ενδεχόμενο το Brexit να προκαλέσει παρατεταμένη ύφεση στην Ευρωζώνη και να «πάει περίπατο» η προσπάθεια της κυβέρνησης για οριακή ανάπτυξη φέτος. Επισημαίνει ότι το Brexit δεν είναι αιτία αλλά ένα από τα αποτελέσματα του βαθύτερου και συστημικού προβλήματος της Ευρώπης. «Αν δεν αποκατασταθούν οι ανισότητες, όχι μόνο η ελληνική, καμία αναπτυξιακή προσπάθεια στην Ευρώπη δεν θα έχει σοβαρές προοπτικές» προσθέτει.