Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Γεννηματά: Δεν θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ νέα μέτραΗ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πως «Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά, φορά το κοστούμι του αγωνιστή, ροκανίζει τον χρόνο και στο τέλος τα δίνει όλα. Τα έχουμε δει όλα αυτά κατ’ επανάληψη» .

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έδωσαν και τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις». 

Τα κύρια σημεία της τοποθέτησής της:

«Δε θα ψηφίσουμε νέα μέτρα»

Το βάρος συνεχίζει να πέφτει στους χαμηλόμισθους και τη μεσαία τάξη που βλέπει αυτή τη στιγμή να αμφισβητείται και το παρόν και το μέλλον της. Δεν είπαμε ποτέ «κλείστε την αξιολόγηση» είπαμε «παραιτηθείτε γιατί δεν μπορείτε». Αν είχε παραιτηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και είχε σχηματισθεί μια άλλη κυβέρνηση με άλλο Πρωθυπουργό, η χώρα θα ήταν τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση τι μας δείχνει ότι θα μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης; Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του τόπου. Το μόνο σχέδιο που έχουν είναι αυτό της παραμονής τους στην εξουσία.

«Αφηρημένες υποσχέσεις τα αντίμετρα καθώς απαιτούν πλεόνασμα σημαντικά μεγαλύτερο του 3,5%»
 
Χωρίς καμία πολιτική συμφωνία, χωρίς καμία δέσμευση από την πλευρά των εταίρων, δίνουν υποσχέσεις για αντίμετρα. Για να δοθούν τα αντίμετρα πρέπει να επιτευχθεί  ο στόχος του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά αν δοθούν άμεσα τα αντίμετρα «πάει» το 3,5%. Για να μπορέσουμε δηλαδή να δώσουμε αντίμετρα θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικά μεγαλύτερο του 3,5%.
 
Με αυτούς τους πολιτικούς συσχετισμούς εθνική συνεννόηση και ισχυρή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει γιατί ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το επιθυμούν. Αντίθετα το εμποδίζουν. Το καλοκαίρι του  2015 είπαμε  στον κ. Τσίπρα:  Αξιοποίησε τα 5 κόμματα που σε στηρίζουν και τους 250 βουλευτές, κάνε τώρα εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης,  σταθεροποίησε τον τόπο και μην πας σε εκλογές. Δεν μας άκουσαν, δεν αξιοποίησαν αυτή την τεράστια δύναμη. 

Επισημάναμε τότε ότι αυτή η συμφωνία δεν βγαίνει και αν φέρει εφαρμοστικούς νόμους για να υλοποιήσει αυτή τη βαριά συμφωνία δεν θα τους στηρίζαμε στη Βουλή. Αυτό ήταν από εμάς  ξεκάθαρο από το καλοκαίρι του 2015. Πώς εμείς λοιπόν εμείς σήμερα θα ψηφίσουμε μέτρα για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη έχει αυτή η κυβέρνηση;  Δεν θα ψηφίσουμε εμείς νέα μέτρα. Όπως και αν βαφτίσουν τα μέτρα που θα φέρουν, στην ουσία πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο.
 
«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά»
 
Με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς  έχουμε πολλές κοινές αναφορές. Με τον κόσμο που έπεισε και παραπλάνησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεώρησε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί. Με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε τίποτα κοινό. Αυτή η ηγεσία πρέπει να ηττηθεί. Και πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Γιατί αυτό είναι το συμφέρον του τόπου.
 
«Αυτόνομη πορεία και ριζοσπαστική ατζέντα για την Ευρώπη»
 
Παλεύουμε μέσα στην ομάδα των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών,  να πρωταγωνιστήσουμε στην αλλαγή που χρειάζεται η Ευρώπη. Και το βάρος πρέπει να πέσει στην κοινωνική Ευρώπη, την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας. Μια Ευρώπη με  αλληλεγγύη και συνοχή. Και σε ένα αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας , που εμείς θα θέσουμε. 

Σιγά-σιγά συνειδητοποιεί ο χώρος μας ότι πρέπει να σταματήσει από τη μια μεριά τους ετεροβαρείς συμβιβασμούς με το Λαϊκό Κόμμα και τους συντηρητικούς της Ευρώπης και από την άλλη να σταματήσει τους εναγκαλισμούς με τους αριστερούς λαϊκιστές και δογματικούς απλά και μόνο γιατί χρειάζεται ένα περιτύλιγμα για να αλλάξει τις εντυπώσεις για το πώς πορεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια. Και τώρα καταλαβαίνουν όσα λέμε εμείς για τη χώρα μας: αυτόνομη πορεία και  ριζοσπαστική ατζέντα για την Ευρώπη. 

Αν καταφέρει να τα επιβάλει αυτά ο κ. Σουλτς θα δούμε θετικές εξελίξεις, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Γερμανία έχει εθνική στρατηγική – αυτό που δεν καταφέραμε να έχουμε ποτέ εμείς. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να αδικούμε τους ευρωπαίους σοσιαλιστές. Στήριξαν τη χώρα μας απέναντι στις ακραίες απαιτήσεις, στη συζήτηση για άτακτη χρεοκοπία και Grexit. Στήριξαν τον ελληνικό λαό και όχι την κυβέρνηση όπως θέλει να υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για μεταρρυθμίσεις αλλά δεν λέει λέξη για την πενταετία εκτροχιασμού του κ. Καραμανλή»
 
Μιλήσαμε πρώτοι στη ΔΕΘ για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 20% και καταθέσαμε προτάσεις για την επιδότηση εργασίας χωρίς δημοσιονομικό κόστος και  για τους νέους, για να μπορέσουν να ανοίξουν επιχείρηση χωρίς συνταξιοδοτικές εισφορές για 3 χρόνια. Αλλά όλα αυτά είναι αποσπασματικά μέτρα, γιατί χρειάζεται ένα συνολικότερο σχέδιο με αναπτυξιακά projects σε όλη την Περιφέρεια για πραγματικές αλλαγές στην οικονομία, το κράτος και τη φορολογία.  

Ένα σχέδιο που δουλεύουμε και το έχουμε ονομάσει «ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ». Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει πια καραμέλα. Ακούσαμε για επανίδρυση του κράτους και το κράτος έγινε χειρότερο στην πενταετία της ΝΔ. Όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλά για μεταρρυθμίσεις και φορολογικά κίνητρα δεν πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον από μια αυτοκριτική για την 5ετία Καραμανλή;

Να δούμε και τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις για να μην επαναλάβουμε τα λάθη. Και όλα αυτά δεν μπορεί να τα κάνει κανείς μόνος του. Ούτε ο κ. Τσίπρας μπορεί μόνος του, ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Μόνο μαζί μπορούμε με ένα συμφωνημένο συνολικό σχέδιο για τη χώρα. Όπως έκαναν όλες οι χώρες που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα. Μια σύγχρονη αναπτυξιακή-παραγωγική συμφωνία που θα εδράζεται σε μια δημιουργική  σχέση συνεργασίας και όχι αντιπαλότητας  δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μια νέα σχέση  κοινωνίας – κράτους – αγοράς.