Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Φραγκιαδάκης: Η ΕΤΕ προχωρεί στην πώληση κι άλλων θυγατρικών στα Βαλκάνια



Η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση και άλλων περιουσιακών στοιχείων της στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία, ολοκληρώνοντας έτσι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές, δήλωσε την Τρίτη ο διευθυνών σύμβουλος του ομίλου, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Η Εθνική πωλεί θυγατρικές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να επικεντρωθεί στις εγχώριες τραπεζικές εργασίες. Τα έσοδα από την πώληση ενισχύουν την κεφαλαιακή της επάρκεια και την ρευστότητα.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση του αγοραστή της Banca Romaneasca» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. 

«Η πώληση θα ολοκληρωθεί στους επόμενους λίγους μήνες, θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια και θα είναι επωφελής για την ρευστότητα». Ο κ. Φραγκιαδάκης δήλωσε ότι η Credit Suisse είναι σύμβουλος έκδοσης.

Ο αγοραστής της ρουμανικής θυγατρικής, όπου η Εθνική κατέχει το 100%, με 110 υποκαταστήματα, θα αποπληρώσει επίσης δάνειο 550 εκατ. ευρώ που δανείστηκε η Banca Romaneasca από την Εθνική, που μεταφράζεται σε κεφαλαιακή ενίσχυση άνω του μισού δισεκατομμυρίου.

Εκτός από την ρουμανική τράπεζα, ο Λ.Φραγκιαδάκης είπε ότι η Εθνική θα πωλήσει επίσης τις δραστηριότητές της στην Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει συμφωνήσει με τις ρυθμιστικές αρχές.

«Πάνω από το 90% του σχεδίου αναδιάρθρωσης έχει ολοκληρωθεί. Οι δραστηριότητες αντιστοιχούν σε πολύ μικρό κομμάτι των δεσμεύσεών μας βάσει του σχεδίου και οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει» δήλωσε ο κ. Φραγκιαδάκης.