Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Φωτιά στα Βίλια – Μεγάλη εστία στο Καραούλι – Εκκενώνονται οικισμοί



Συνεχίζει να μαίνεται για 4η μέρα, η πύρινη λαίλαπα στα Βίλια, με τους κατοίκους της περιοχής να ζουν ώρες αγωνίας καθώς υπάρχουν διαρκείς αλλαγές στη φορά του ανέμου.

Το βράδυ οι βόρειοι άνεμοι έστρεψαν τις φλόγες προς τα νότια, με την κατάσταση να εξελίσσεται δραματικά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στους οικισμούς Θέα, Παλαιοχώρι και Καραούλι, όπου υπάρχει μεγάλη εστία φωτιάς.

Περίπου στις 06:30 το πρωί της Πέμπτης , σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα για να ξεκινήσουν τη μεγάλη μάχη τους για να τον περιορισμό της πυρκαγιάς

Εκτός κινδύνου βρίσκονται τα Βίλια, καθώς δεν υπάρχει ανησυχία πως η φωτιά θα φτάσει στον οικισμό.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, υπάρχει εισήγηση για εκκένωση του οικισμού Πανόραμα (πρώην οικισμός Τιτάν). Επίσης κρίθηκε ξανά αναγκαία η απομάκρυνση των κατοίκων που έχουν επιστρέψει σε Καραούλι, Παλαιοχώρι και Αγ. Σωτήρα, με τους αστυνομικούς να πηγαίνουν πόρτα πόρτα ζητώντας τους να φύγουν.

Σύμφωνα με το MEGA πολλοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

 

Για να περιορίσουν τη φωτιά στα Βίλια επιχειρούν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Επί τόπου βρίσκονται 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 5 Ε/Π και 5 Α/Φ (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200).

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πύρινη «κόλαση» 20 χιλιομέτρων

Πάνω από 80.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Όλη τη νύχτα η πύρινη λαίλαπα έκαιγε δάσος, με την περίμετρο του πύρινου μετώπου, να αγγίζει τα 20χιλιόμετρα και να εκτείνεται προς το όρος Πατέρα, στο τμήμα ανάμεσα σε Παλαιοχώρι και Οινόη με πολλές διάσπαρτες εστίες.

«Είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα. Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση» ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης.