Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Φολέγανδρος-Απολογία 30χρονου: Έριξε την ευθύνη στη Γαρυφαλλιά..“..με είχε νευριάσει και την σκότωσα..”



Με μία απολογία γεμάτη “δεν θυμάμαι” και “δεν γνωρίζω”, ο 30χρονος που προφυλακίστηκε για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο, εμμένει στην τοποθέτηση του ότι “τα είχε χάσει”, δίχως ωστόσο να... ξεχνά ότι "υπεύθυνη για αυτή του τη στάση ήταν η 26χρονη", εκτός από την ασθένεια που ισχυρίζεται ότι έχει.

Παρά την παραδοχή του 30χρονου στους αστυνομικούς ότι “με είχε νευριάσει και την σκότωσα”, ο κατηγορούμενος ενώπιον του ανακριτή Νάξου κράτησε μία ελαφρώς διαφορετική στάση, εμμένοντας μόνο στο σκέλος ότι έχασε τον έλεγχο.

“Θόλωσα, κλείδωσε το μυαλό μου. Εγώ κατάλαβα ότι φωνάζει για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ φταίω σε κάτι για να με εκθέσει για άλλη μια φορά” είναι τα λόγια στον ανακριτή για τα όσα προηγήθηκαν λίγα δευτερόλεπτα πριν την πτώση της Γαρυφαλλιάς στο κενό.Παρ’ όλα αυτά στην προφορική του απολογία, το μόνο που μπόρεσε να δηλώσει εν είδει συγγνώμης -που στην πραγματικότητα απέχει πολύ από κάτι τέτοιο- ήταν: “Γι’ αυτό που συνέβη σίγουρα δεν ήμουν ο εαυτός μου. Πραγματικά λυπάμαι γι’ αυτό που συνέβη και μακάρι να είχαν έρθει τα πράγματα αλλιώς”.

 “Με ενέπαιζε”

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως το θύμα ήταν εκείνο που τον οδήγησε στο να τη σπρώξει γιατί δεν τον …σεβόταν, αρνούμενος ότι χειροδίκησε σε βάρος της.

Ο 30χρονος φίλος της 26χρονης που βρέθηκε νεκρή στη Φολέγανδρο

“Υπάρχουν κάποια γεγονότα αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να το αναφέρω. Με ενέπαιζε παριστάνοντας πως πήγε να πάρει τσιγάρα και πήγαινε αλλού και μετά γέλαγε. Το βασικό ήταν ότι υπήρχε αυτό έντονα στο νησί. Με οδηγούσε εσκεμμένα σε λάθος κατευθύνσεις, καταλήγαμε στο χωματόδρομο και μετά με κορόιδευε. Ήταν μια επανειλημμένη συμπεριφορά και ήταν τόσο έντονο που μου χαλούσε την καλή διάθεση που είχα στην αρχή. Αυτή τη συμπεριφορά την είχε για πεντε - έξι μήνες”

Ερώτηση: για ποιο λόγο τα έκανε αυτά;

Απάντηση: προσπαθούσε να με εκθέσει είτε όταν ήμασταν μόνοι μας είτε με παρέα. Εγώ είχα πει αρκετές φορές να σταματήσουμε να βρισκόμαστε για αυτόν το λόγο, αλλά εκείνη επέμενε να συνεχίσουμε. Για κάποια θέματα είχαμε βρει κάποιες λύσεις σε άλλα σημεία έκανε τα ίδια. Εγώ επέστρεφα για να καταλάβω το λόγο που τα έκανε όλα αυτά.

Εντάσεις στη Φολέγανδρο

Για τις διακοπές τους στη Φολέγανδρο, ο κατηγορούμενος αναφέρει ότι υπήρχαν συνεχείς εντάσεις και ο ίδιος είχε ζητήσει να επιστρέψουν αλλά η 26χρονη, όπως είπε, δεν ήθελε.

Ειδικά δε εκείνη τη μέρα, κατά τον 30χρονο, οι μεταξύ τους σχέσεις δεν ήταν καλές. “Δεν είχαμε καλή επικοινωνία, δεν περνούσαμε καλά. Καθίσαμε για μπάνιο περίπου μία ώρα και αποφασίσαμε μαζί να φύγουμε να πάμε κάπου να φάμε” ανέφερε και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: “Όμως χαθήκαμε και αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στο χωματόδρομο με κατεύθυνση αυτή τη φορά από τον Άγιο Γεώργιο προς λυγαριά. Περί τα 100 – 200 m μετά την παραλία της λυγαριάς, πίσω προς Άνω Μεριάς σε απόκρημνο σημείο έγινε το συμβάν”.

Ειδικότερα, παρά τις απανωτές ερωτήσεις του ανακριτή για τις λεπτομέρειες του εγκλήματος, ο 30χρονος απαντούσε σχεδόν μονολεκτικά με “δεν ξέρω”, “δεν θυμάμαι”, “δεν γνωρίζω”. Η μνήμη του βέβαια, φαίνεται να τον προδίδει μόνο σε ορισμένα σημεία, αφού μπορεί να μην θυμόταν πως το φόρεμα της Γαρυφαλλιάς βρέθηκαν δίπλα στη σορό της σε ένα βράχο, όμως θυμάται με βεβαιότητα ότι δεν τη χτύπησε, πριν τη σπρώξει.

Το αυτοκίνητο του θύματος  

Ερώτηση: γιατί βγήκε από το αμάξι;

Απάντηση: βγήκε γιατί φοβήθηκε.

Ερώτηση: γιατί φώναξε βοήθεια;

Απάντηση: φώναξε γιατί βγήκαμε από το δρόμο και φοβήθηκε, ενώ δεν ήταν κάτι εσκεμμένο. Νομίζω μια φορά φώναξε βοήθεια.

Ερώτηση: εσείς τί είπατε;

Απάντηση: εκείνη τη στιγμή θόλωσα, κλείδωσε το μυαλό μου. Εγώ κατάλαβα ότι φωνάζει για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ φταίω σε κάτι για να με εκθέσει για άλλη μια φορά.

Ερώτηση: τι έγινε μετά;

Απάντηση: είχαμε τσακωμό μπροστά στο αμάξι. Το αμάξι δεν το έβαλα σε λειτουργία. Δεν θυμάμαι πόσα μέτρα απέχει το αμάξι από το χείλος του γκρεμού.

Ερώτηση: τι έγινε ακριβώς;

Απάντηση: μόνο μια ένταση θυμάμαι.

Ερώτησή: σας χτύπησε;

Απάντηση: όχι.

Ερώτηση: την χτυπήσατε;

Απάντηση: όχι.

Ερώτηση: την ακουμπήσατε;

Απάντηση: όχι.

Ερώτηση: τί θυμάστε;

Απάντηση: την έσπρωξα. Δεν θυμάμαι πόσες φορές την έσπρωξα.

Ερώτηση: προς τα που την σπρώξατε;

Απάντηση: νομίζω προς τον γκρεμό.

Ερώτηση: Έπεσε στο γκρεμό;

Απάντηση: την έσπρωξα και έπεσε κι αυτό που θυμάμαι εγώ ήταν ότι ήταν στο νερό. Δεν την είδα να χτυπάει στα βράχια.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, εκείνος έσπευσε να τη βοηθήσει κατεβαίνοντας στα βράχια ενώ παράλληλα, πήρε μαζί του και την τσάντα με τα κινητά τους τηλέφωνα.

“Δεν είδα πως κατέληξε μέσα στο νερό. Εγώ κατέβηκα κάτω και ήταν μέσα στο νερό. Δεν θυμάμαι αν είχε αίματα. Ίσως είχε στο πρόσωπο αίμα. Δεν θυμάμαι σε πιο σημείο του προσώπου. Δεν θυμάμαι τι φορούσε” υποστήριξε προσθέτοντας: “‘Οταν την είδα ήταν σαν να συντονίστηκα, μπήκα στο νερό, την έβγαλα έξω και προσπάθησα να της κάνω τεχνητές αναπνοές”.

Ερώτηση: γνωρίζετε την τεχνική;

Απάντηση: όχι.

Ερώτηση: πώς εξηγείτε ένα φόρεμα και τα σανδάλια που αναφέρεται ότι βρέθηκε πλησίον στο σημείο που ανασύρθηκε Γαρυφαλλιά;

Απάντηση: δεν το γνωρίζω.

“Τα είχα χάσει”

Κατά τους ισχυρισμούς του, τότε κατάλαβε πως η 26χρονη δεν είχε σφυγμό. “Θυμάμαι μόνο ότι ότι τα χείλη της ήταν μελανιασμένα. Δεν κατάλαβα τι είχε γίνει και στη συνέχεια έφυγα, απλά τα είχα χάσει και περιφερόμουν”.

Για το λόγο αυτό -ότι τα είχε “χαμένα”- ο κατηγορούμενος καταθέτει ότι δεν φώναξε γιατρό, αντίθετα έφυγε κολυμπώντας από το σημείο. “Δεν θυμάμαι πόση ώρα μετά έφυγα. Δεν θυμάμαι πόση ώρα κολυμπούσα”. Όσο για την τσάντα του, ανέφερε ότι την έριξε στη θάλασσα, αφού κατέβηκε τα βράχια.

Όπως επισημαίνει στον ανακριτή, από το 2014 έχει εμφανίζει κάποια ψυχιατρικά επεισόδια, ενώ τελευταία του επίσκεψη για ειδικό ήταν το 2021, διότι -σύμφωνα με τον ίδιο- θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει καθώς είχε ασυνεννοησία και προβλήματα με την Γαρυφαλλιά. 

Κι όμως, αν και το ζευγάρι είχε δυσκολίες, ο κατηγορούμενος αναφέρει ότι δεν κατάφερε να διακόψει την σχέση μαζί της: “Είχα προσπαθήσει πολλές φορές, αλλά μετά με καλούσε να ξαναβρεθούμε συνέχεια. Εγώ το συνέχισα και προσπαθούσα να κατανοήσω τους λόγους που γινόταν αυτά στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού”.