Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Fitch: Νέο ενδιαφέρον για καλυμμένα ομόλογα Ελλάδας και Πορτογαλίας



Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης  Fitch, «oι ελληνικές και οι πορτογαλικές τράπεζες εκμεταλλεύθηκαν τη θετική δυναμική της αγοράς και χρηματοδοτήθηκαν από τις κεφαλαιαγορές με δημόσιες εκδόσεις, που διευκολύνθηκαν από τη διπλή φύση των καλυμμένων ομολόγων».

Οι βελτιωμένες προοπτικές λοιπόν για την οικονομική ανάκαμψη στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αναζήτηση των επενδυτών για αποδόσεις, έχoυν ανανεώσει το ενδιαφέρον για καλυμμένα ομόλογα από τις χώρες αυτές.

Τα τέσσερα ελληνικά προγράμματα αξιολογούνται από τον Fitch στο επίπεδο «Β» της οροφής του αξιόχρεου για την Ελλάδα και τα τρία από αυτά έχουν θετικές προοπτικές. Αυτό αντανακλά τις θετικές εκτιμήσεις  για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο «B-» της Ελλάδας και την ισχυρή προστασία που προσφέρεται από την ελάχιστη συμβατική υπερενεχυρίαση κατά 25%.

Την ίδια στιγμή, τα τέσσερα πορτογαλικά προγράμματα αξιολογούνται από τον Fitch μεταξύ «BBB+» και «A», χαμηλότερα από την οροφή χρέους «A+» για το αξιόχρεο της Πορτογαλίας.