Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022 -

Fitch: Το εταιρικό χρέος η μεγάλη απειλή για την ΚίναΤο φουσκωμένο εταιρικό χρέος προσδιορίζει ο Fitch ως βασική απειλή για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Όπως εξηγεί σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος, αρκετές επιχειρήσεις αναμένεται να προβούν σε διαδικασία απομόχλευσης ή έστω να επιβραδύνουν τον δανεισμό τους, Κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα μπορούσε να πλήξει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και να «φάει» περίπου μία μονάδα από τους ρυθμούς ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ.

«Είναι δύσκολο να πούμε πότε ακριβώς και πόσο γρήγορα θα αρχίσει να περιορίζεται η πιστωτική επέκταση της Κίνας. Ωστόσο κάποια στιγμή η απομόχλευση θα είναι αναπόφευκτη» σχολίασε ο Μπράιαν Κούλτον, επικεφαλής οικονομολόγος τoυ οίκου, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει πως η οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα. 

Ο Fitch υπολογίζει ότι απλά και μόνο για να σταθεροποιηθεί το εταιρικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στα σημερινά επίπεδα έως το 2022, θα πρέπει ο ρυθμός των επιχειρηματικών επενδύσεων να μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.