Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

«Φαρμάκι» ο νέος προϋπολογισμός για 6,5 εκατ. νοικοκυριά



«Φαρμάκι» ο νέος προϋπολογισμός για 6,5 εκατ. νοικοκυριά που προβλέπει περισσότερους φόρους κατά 1,7 δισ. ευρώ από εισόδημα, ακίνητη περιουσία, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, προκειμένου οι καθαρές φορολογικές εισπράξεις να φτάσουν τα 49,980 δισ. ευρώ.

Τούτο θα συμβεί σε μια χρονιά  που η ελληνική οικονομία θα παραμείνει για ένα ακόμη χρόνο στο «τούνελ» της ύφεσης, αφού σύμφωνα με το προσχέδιο η κάμψη του ΑΕΠ για το 2016 τοποθετείται στο 1% με 1,3%, με το συνολικό πλούτο της χώρας να απειλείται από μία νέα συρρίκνωση. Το ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 174,4 δισ. ευρώ από 175,1 δισ. ευρώ φέτος, γεγονός το οπ0οίθομ σημαίνει ότι και του χρόνου η «εξαΰλωση» των εισοδημάτων θα συνεχιστεί αφού κάθε ευρώ που θα παράγει θα το «τρώει» η ύφεση.        

Σίγουρα η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο προηγούμενων μεγεθών του Ακαθάρισοτυ Εγχώριου Προϊόντος δεν προκαλεί κάποιον ιδιαίτερο προβληματισμό, με δεδομένο ότι το ΑΕΠ στην πάροδο των ετών έχει σημειώσει πολύ μεγαλύτερες βουτιές.

Εάν, όμως τα δύο μεγέθη συγκριθούν με το αρχικό σημείο αναφοράς και της πρόβλεψης για ΑΕΠ 184,8 δισ. ευρώ το 2015, τότε η ύφεση είναι τρομακτική, καθώς αγγίζει το 5,1%! Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών διατηρούν την αισιοδοξία τους και επιμένουν ότι η επίπτωση από τα capital controls ήταν μικρότερη. Αν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΣΤ) για τον τζίρο των καταστημάτων τον Ιούλιο και την πτώση 7,3% που καταγράφεται στις πωλήσεις προοιωνίζονται το αντίθετο.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο κοντά στο σενάριο για ύφεση 1,5% το 2015, παρά σε αυτό των δανειστών που προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,2% με 2,3%, αφού σε αυτή την πρόβλεψη δεν έχουν ενσωματωθεί τα στοιχεία από τον τουρισμό. Πρόκειται για τον μοναδικό κλάδο που διαθέτει μεγάλα αποθέματα «καυσίμων» για να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα των δύο πρώτων τριμήνων (αύξηση 0,5%), για να μείνει η χώρα στον «αφρό» και να μη βουλιάξει στο δεύτερο και πιο κρίσιμο εξάμηνο του έτους, θα πρέπει η πτώση του ΑΕΠ να μην ξεπεράσει το 3%. Μόνο έτσι η ύφεση θα κρατηθεί στο 1,5%.

Και ενώ για την πορεία του ΑΕΠ υπάρχει ακόμη αισιοδοξία, η εικόνα για όλα τα υπόλοιπα μεγέθη είναι γκρίζα. Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους που θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, οι συνολικές εισπράξεις στα ταμεία θα κατέλθουν φέτος στα 47,560 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι αρχική εκτίμηση ήταν τα συνολικά τακτικά έσοδα (δεν περιλαμβάνονται οι εισπράξεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) να ανέλθουν φέτος στα 50,871 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η «κληρονομιά» που αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός στον νέο είναι μια «τρύπα» 3,371 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. 

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για επενδύσεις, αυτές προβλέπεται να φτάσουν τα 6,7 δισ. ευρώ για το 2016 από 6,4 δισ. φέτος. Προβλέπεται δηλαδή αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ αυτών των δαπανών, εφόσον δεν «κοπούν» με το κανονικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα υποβληθεί τέλος Νοεμβρίου στη Βουλή και θα ενσωματώνει νεότερες εκτιμήσεις ακόμη και για τα έσοδα από τους φόρους που αυξάνουν στα 49,980 δις. ευρώ.  

Στα φορολογικά μέτρα του νέου προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται:

* Η κατάργηση της εκχώρησης μισθωμάτων στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων θα πληρώσουν το 2016 φόρο εισοδήματος με συντελεστές 11%-33%  ακόμη και για τα ποσά των ενοικίων που δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν φέτος από τους ενοικιαστές τους!

* Η αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 75% για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

* Η επέκταση της επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και στα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εξωτερικό.

* Η μείωση των δαπάνης του κράτους για την επιδότηση της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης κατά 50% ή κατά 100 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει την κατάργηση των επιδομάτων πετρελαίου θέρμανσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, μέσω της μείωσης των εισοδηματικών ορίων και των ορίων αξίας περιουσίας που προβλέπονται ως κριτήρια για τη χορήγηση των συγκεκριμένων παροχών.

* Ο τριπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 στα 0,200 ευρώ το λίτρο για την περίοδο από την 1η-10-2015 έως την 30η-9-2016 και η περαιτέρω αύξηση του φόρου αυτού στα 0,330 ευρώ το λίτρο από την 1η-10-2016.

* Η σταδιακή, έως το Δεκέμβριο του 2019, κατάργηση του ΕΚΑΣ που θα επηρεάσει άμεσα όσους χαμηλοσυνταξιούχους βρίσκονται στις υψηλότερες εισοδηματικές κλίμακες δικαιούχων του επιδόματος. Ειδικότερα, η αρχή θα γίνει τον Μάρτιο του 2016 με περίπου 60.000 συνταξιούχους που αποτελούν το (ανώτερο εισοδηματικά) 20% των δικαιούχων να χάνει οριστικά το συγκεκριμένο επίδομα.

* Η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ.

* Οι νέες περικοπές στις μισθολογικές δαπάνες, με στόχο τον περιορισμό του συνολικού κονδυλίου κάτω από τα 15 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

* Η μείωση κατά 240 εκατ. ευρώ των μη μισθολογικών δαπανών σε υπουργεία, ΝΠΙΔ και φορείς του Δημοσίου, που οδηγεί σε νέες μειώσεις των δαπανών για μετακινήσεις, υπερωρίες, υπηρεσιακά συμβούλια, λειτουργικά έξοδα, ενοίκια για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δημοσίου κ.ά.

* Εξοικονόμηση δαπανών 1,8 δις. ευρώ από τις αλλαγές που προωθούνται στοασφαλιστικό και τις ενοποιήσεις όλων των επικουρικών Ταμείων. 

Στόχος, είναι η χρονιά να κλείσει με έλλειμμα όχι μεγαλύτερο των 450 εκατ. ευρώ ή 0,25% του ΑΕΠ και το 2015 η χώρα να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.