Τρίτη 05 Ιουλίου 2022 -

Ευρωβουλευτές ζητούν να λογοδοτήσει ο Ντάισελμπλουμ για την ΕλλάδαΈκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», ζήτησαν η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών με τη στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς και της Ευρωομάδας των Πρασίνων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παίρνοντας το λόγο επί της διαδικασίας, ο επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, έθεσε θέμα έκτακτης σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Ο Ούντο Μπούλμαν επισήμανε ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση», ενώ όπως τόνισε στη Διάσκεψη πρέπει «να κληθεί και ο κ. Γιούνκερ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα».

Την πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε στην Ολομέλεια και η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι», καθώς και ότι «δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωομάδα των Πρασίνων, επίσης, στήριξε την πρόταση για έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές της χειροκρότησαν θερμά κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων.

Στην ομιλία του, ο Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ανέφερε ότι έλαβαν γνώση του γεγονότος ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, παγώνουν. «Για ποιο λόγο; Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει χρήματα αυτά τα Χριστούγεννα στους πιο φτωχούς συνταξιούχους. Θεωρούμε το μέτρο αυτό, λανθασμένο και υπερβολικό. Πιστεύουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει πάρα πολλά, και μετά από τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ότι έχει τηρηθεί και με το παραπάνω η οικονομική συμφωνία. Παρακαλώ, να διαβιβάσετε στον κ. Σουλτς το εξής: Η ομάδα μου θέλει να συγκληθεί Έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων. Η ομάδα μου επιθυμεί να καλέσει εκεί τον κ. Ντάισελμπλουμ, να προσκληθεί να δικαιολογηθεί και να λογοδοτήσει ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων», είπε.

«Φρονούμε», σημείωσε, «ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση. Και όσοι διαφωνούν και έχουν άλλη άποψη, να φροντίσουν επίσης να συγκληθεί αυτή η Διάσκεψη των Προέδρων, γιατί εμείς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε αναλάβει ιδιαίτερη ευθύνη, να συνοδεύουμε την Ελλάδα στην υλοποίηση και εφαρμογή της συμφωνίας. Να διευκρινιστεί αυτό».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Μπούλμαν ζήτησε «ει δυνατόν, την επόμενη εβδομάδα, να συγκληθεί αυτή η έκτακτη συνεδρίαση και να κληθεί και ο κ. Γιούνκερ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, και για το εάν και κατά πόσον ανταποκρίνεται η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της».

Η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ ανακοίνωσε την υποστήριξη στην πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, προσθέτοντας ότι εν συνεχεία «θα υποβάλλουμε και γραπτό αίτημα, έτσι ώστε να συγκληθεί Έκτακτη Συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων την ερχόμενη εβδομάδα και να προσκληθεί ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Γιούνκερ». «Δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Από το πώς θα συμπεριφερθούμε στην Ελλάδα, καθορίζουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε σας αρέσει είτε όχι», υπογράμμισε.

Και τόνισε: «Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι. Τίθεται το θέμα της κοινής αλληλεγγύης. Και δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται έτσι, θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».