Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΕΥΔΑΠ - Όλο και λιγότερο νερό στους ταμιευτήρες



Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, σχετικά με τα αποθεματικά του νερού στις εγκαταστάσεις της. 

Όπως προκύπτει, ο κίνδυνος λειψυδρίας, είναι κάτι περισσότερο από ορατός, καθώς η πτώση στα αποθέματα νερού είναι κατακόρυφη. 

 

Συγκεκριμένα σήμερα, Πέμπτη στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, βρίσκονται μόλις 892 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, την ώρα που την ίδια περίοδο πέρυσι, ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο!    

«Είναι γεγονός ότι έχουμε μειωμένες βροχοπτώσεις στη χώρα μας και ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια. Φέτος η χρονιά ξεκίνησε με μειωμένες κατά μέσο βροχοπτώσεις, αν και υπήρχαν έντονες καταιγίδες σε ορισμένες περιοχές. Ο συνήθης ύποπτος για τους επιστήμονες είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία οδηγεί σε χειρότερες και πιο άνυδρες συνθήκες για την νότια Ευρώπη, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα. Εξαιτίας αυτού του λόγου, είναι φανερό ότι η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων έχει πολλή μεγάλη σημασία και το τονίζω αυτό, γιατί η Ελλάδα στερείται τέτοια διαχείρισης. Με την επιστημονική έννοια του όρου, δεν υπήρχε ποτέ ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τρανό παράδειγμα, η υπερ-χρησιμοποίηση του νερού για τις αγροτικές καλλιέργειες», ανέφερε μιλώντας στο protothema.gr, η κυρία Μαρία Μιμίκου, καθηγήτρια στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επί χρόνια διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων.