Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Το Eurogroup θα καθορίσει τις κινήσεις του Τσίπρα - Έρχεται και ανασχηματισμός



Το αποτέλεσμα του Eurogroup στις 24 Μαίου,  αναμένει ο πρωθυπουργός για να διεξάγει Συνέδριο και πιθανώς να αποφασίσει έναν γενναιόδωρο ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι και τα δύο μέσα στο καλοκαίρι. Το ότι η κυρία Γεροβασίλη άνοιξε το θέμα του ανασχηματισμού δείχνει ότι ο πρωθυπουργός από τη μία θέλει να προετοιμάσει το κλίμα και από την άλλη να μετρήσει τις αντιδράσεις. Καθώς μάλιστα συνέδριο και ανασχηματισμός συνδέονται, όσον αφορά το πολιτικό κλίμα, πρώτα έρχεται το Συνέδριο περί τα μέσα μέχρι τέλη Ιουνίου και αμέσως μετά ο ανασχηματισμός. Η λογική είναι να μην υπάρξουν προσωπικές δυσαρέσκειες λόγω απομακρύνσεων ή διάψευσης φιλοδοξιών που θα παρουσιαστούν με  πολιτικό μανδύα και θα δημιουργήσουν κακό κλίμα στο συνέδριο του κόμματος. Επιπλέον εάν τελικά αποφασιστεί το σενάριο της αμφίπλευρης διεύρυνσης με πρόσωπα και από την κεντροαριστερά και από την μετριοπαθή δεξιά, τότε το έδαφος θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί με το συνέδριο που θα επισφραγίσει την κυβερνητική και σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ήδη από την αρχή της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι μετά από ένα εξάμηνο όλοι θα κριθούν ξανά. 
Η λογική είναι ότι αμέσως μετά τη συμφωνία χρειάζεται ένα πιο δυνατό κυβερνητικό σχήμα, που θα πετύχει διαφορετικούς στόχους: 
-διεύρυνση της κυβέρνησης προς το κέντρο και αν βγουν οι συνεννοήσεις ακόμη και προς τα δεξιά
-η διαμόρφωση ενός κυβερνητικού σχήματος που θα δώσει την εντύπωση ανανέωσης και θα "τρέξει" την εφαρμογή της δύσκολης συμφωνίας. 
-Μετακινήσεις και αλλαγές προσώπων που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του πρωθυπουργού. 

Ήδη η ευάριθμη ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου περί τον πρωθυπουργό καταστρώνει σχέδια και κάνει παρασκηνιακές επαφές. Αυτές τις ημέρες βέβαια έχουν παγώσει όσο ο Νίκος Παππάς απουσιάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαφές που όπως λέγεται προετοιμάζουν την επόμενη κυβερνητική του θέση στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Θα συνεργάζεται πλέον και θεσμικά με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη  για να υλοποιήσουν την υπόσχεση του πρωθυπουργού για «απογείωση της οικονομίας» που περνά μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το ότι ο νυν υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης - που όπως έδειξε και το πόθεν έσχες του είναι εύπορος- δεν ενδίδει σε πολιτικές ή επιχειρηματικές πιέσεις είναι αμφίσημο επιχείρημα, τόσο για την παραμονή του στο ίδιο υπουργείο όσο και για την μετακίνησή του σε άλλο πόστο. Πάντως για να μετακινηθεί εκεί ο Νίκος Παππάς θα πρέπει να κλείσει το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών, κάτι που θα επηρεάσει και τον χρόνο του ανασχηματισμού.