Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Eurogroup: Έκλεισαν τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δις χωρίς αναφορά σε κούρεμα χρέους - Τη Μ. Πέμπτη το νέο Eurogroup για να κλείσει η αξιολόγηση



Κοινή συνέντευξη Τύπου δίνουν αυτήν την ώρα η Κριστίν Λαγκάρντ, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί καια ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ζήτημα της ελληνικής αξιολόγησης. Επιβεβαιώθηκε η λήψη του "εφεδρικού" πακέτου μέτρων 3,6 δις από την ελληνική κυβέρνηση, αν δε πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2018, ενώ δεν φαίνεται προοπτική  ονομαστικού κουρέματος του χρέους.  

 

«Η συνεργασία ήταν ισχυρή και παραγωγική» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε οτι έχει γίνει σεβαστή πρόοδος». 

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση αλλά είμαστε κοντά, εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ξεκαθαρίσαμε τον τρόπο για να υπάρξει πρόοδος, συνέχισε ο Ολλανδός πολιτικός και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα προληπτικό πακέτο μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μέχρι το 2018 διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους.

Ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ έκανε λόγο για δέσμευση του υπουργού Οικονομικών να υπάρξει εφαρμογή του εφεδρικού πακέτου μέτρων το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε υπολογιστεί περίπου στα 3,5 δισ.ευρώ. 

Εις ό,τι αφορά το πακέτο των προληπτικών μέτρων ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι στόχος είναι να παρασχεθούν δικλίδες ασφαλείας σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς και τους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια. 

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε πακέτο μεταρρρυθμίσεων που θα είναι κοινωνικά δίκαιες και δημοσιονομικά βιώσιμες» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Λαγκάρντ: Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα

 

Για σημαντική πρόοδο «με την θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει» έκανε λόγο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ αναφερόμενος ειδικά στην πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα των «κόκκινων δανείων».
 
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε σύμφωνος με τη λήψη του πακέτου προληπτικών μέτρων ως μέτρο ασφαλείας αλλά και στην ανάγκη για λήψη μέτρων όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους