
Η τρίτη ελληνική φρεγάτα τύπου FDI για το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμη και αναμένεται να εξέλθει από τη δεξαμενή των ναυπηγείων της Naval Group, στις 4 Ιουνίου, για τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές.
Το πλοίο θα ενισχυσει τον στόλο, μαζί με τις άλλες δύο ίδιου τύπου φρεγάτες που επίσης βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών (συν τη μια ακόμη που θα ναυπηγηθεί), θα φέρει το όνομα «Φορμίων», τιμώντας τον ναυμάχο της αρχαίας Αθήνας. Όπως τονίζουν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, η εμφάνισή του σηματοδοτεί κάτι πολύ ευρύτερο από μία ακόμα προσθήκη στον στόλο μας. Αποτελεί την απτή απόδειξη ότι η άμυνα της χώρα οδεύει βήμα βήμα, σε εποχή υψηλής τεχνολογίας.
Η «οικογένεια» των φρεγατών FDI, που θα φτάσει συνολικά τις τέσσερις μονάδες ως το 2026, αυξάνει θεαματικά τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Κάθε πλοίο θα έχει μήκος 121 μέτρα, πλάτος 18 μέτρα, μέγιστο εκτόπισμα 4.400 τόνων και θα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα άνω των 27 κόμβων. Θα μπορεί να πλέει αυτόνομα για 45 ημέρες, με πλήρωμα 125 ατόμων, και στο κατάστρωμα ή το υπόστεγο να διαθέτει ελικόπτερο 10 τόνων και ένα μεγάλο UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος). Παράλληλα θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά. Οι συγκεκριμένες φρεγάτες εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire, το οποίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον πρόσφατή τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30, προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και αντιβαλλιστικές ικανότητες. Σε επίπεδο ικανοτήτων θα έχει επίσης τη δυνατότητα προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων!
Στην πράξη, όμως, το όφελος δεν μετριέται μόνο σε πυραύλους ή άλλα οπλικά συστήματα· μετριέται και σε γνώσεις που περνούν στα πληρώματα και, κυρίως, σε τεχνογνωσία που αποκτούν και οι ελληνικές εταιρείες ως υποκατασκευαστές, μιας και κάποια από τα τμήματα των πλοίων φτιάχνονται από εγχώριες βιομηχανίες.
Αυτή η εμπλοκή εγχώριων φορέων λοιπόν είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας αμυντικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πρόσφατα στην ΑΣΔΕΝ με αφορμή την ένταξη δύο αναβαθμισμένων V-Bat drones, το έθεσε ξεκάθαρα: «Είναι αδιανόητο μια χώρα που ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς να μην αναπτύσσει ισχυρή δική της αμυντική βιομηχανία». Η λογική είναι να περάσουμε από το «αγοράζω έτοιμο» στο «συμμετέχω στην κατασκευή» και, αργότερα, στο «σχεδιάζω και εξάγω».