Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επίσκεψη Βαλς: Το απόλυτο φιάσκο της οικονομικής διπλωματίας



Άνθρακες ο θησαυρός. Η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού που από αρκετά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζεται ως μια εξόχως σημαντική και μοναδική ευκαιρία οικονομικής διπλωματίας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα φιάσκο.

 

Του Κώστα Τσιτούνα

AdTech Ad

Ναι καλά διαβάσατε. Μια εθιμοτυπική συνάντηση άνευ σημασίας.

Και τούτο διότι ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί η άφιξή του στην Αθήνα με τη συνοδεία πολυπληθούς ομάδας επιχειρηματιών οι οποίοι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην Ελλάδα, τελικώς ακυρώθηκαν τα πάντα.

Ο κ. Μάνουελ Βαλς έρχεται τελικά συνοδευόμενος μόνον από τον υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χαρλέμ Ντεζίρ.

Η πολυπληθής αποστολή που θα αποτελούνταν από πολύ γνωστά ονόματα του γαλλικού επιχειρείν (περισσότερα από 40), χάθηκε κάπου στη μέση της διαδρομής και τα πάντα ακυρώθηκαν.

Ακυρώθηκαν όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα συνόδευαν τη διήμερη επίσκεψή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα γίνουν ούτε οι ημερίδες, ούτε τα happenings που είχαν προγραμματιστεί από την εν Ελλάδι γαλλική επιχειρηματική κοινότητα.

Σε απλά... ελληνικά: Επενδύσεις γιοκ!

Όπως φιάσκο ήταν και οι προσδοκίες που έτρεφε η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη του Ρώσου ΠροέδρουΒλαντιμίρ Πούτιν.

Επειδή κάποια στιγμή πρέπει ο ελληνικός λαός να μαθαίνει την αλήθεια κι όχι αυτά που του σερβίρουν τα συστημικά και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος ήρθε στην Αθήνα με χίλια ζόρια αφού πλέον δεν έχει ούτε ίχνος εμπιστοσύνης στον Έλληνα πρωθυπουργό και στην ελληνική διπλωματία.

Ακόμα και οι συμφωνίες που υπέγραψε, τις οποίες το μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να «πουλήσει» επικοινωνιακά, ήταν εντελώς εθιμοτυπικές χωρίς καμία ουσιαστική σημασία.

Τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Γάλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι παντελώς αφιλόξενη επενδυτικά και λόγω της βαριάς φορολογίας και λόγω της πολιτικής αστάθειας.

Πρέπει κάποια στιγμή στο μέγαρο Μαξίμου να αντιληφθούν ότι με επικοινωνιακά τρικ δεν έρχεται ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται τα ίδια σε όλους.

Τα ίδια ακριβώς πράγματα που υπόσχεται στους Αμερικανούς για τα «έργα - φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας, τα ίδια λέει και στους Γάλλους και στους Ρώσους και στους Κινέζους...

Δυστυχώς, όλοι οι ξένοι παράγοντες που έρχονται στην χώρα μας αποκομίζουν ένα και μόνο συμπέρασμα για τον τρόπο με τον οποίο ελίσσεται η ελληνική διπλωματία: Την πολιτική κουτοπονηριά!

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και σε μια τέτοια ατμόσφαιρα είναι σχεδόν βέβαιον ότι δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει η ψυχολογία της αγοράς και να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την λεγόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση.