Δευτέρα 08 Αυγούστου 2022 -

Επικεφαλής ESM: Η δυσκολότερη περίπτωση για την ευρωζώνη παραμένει η ΕλλάδαΟ επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του, ανέφερε πως  η Ελλάδα ήταν πάντα η δυσκολότερη  περίπτωση στην  Ευρωζώνη. 

 

Ο κ. Ρέγκλινγ υπογραμμίζει πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους σε ένα τριετές πρόγραμμα, όμως, η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές ανισορροπίες. 

“Με βάση την εμπειρία μου με άλλα προγράμματα προσαρμογής, δεν έχω κανένα λόγο να μοιράζομαι την απαισιοδοξία ορισμένων παρατηρητών όσον αφορά την Ελλάδα. Δεδομένου ότι, από τις εκλογές το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εντολή για μεταρρυθμίσεις. Εφ’ όσον η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές και οι εταίροι στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να τη βοηθούν”, τονίζει ο κ. Ρέγκλινγ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΜΣ υπογραμμίζει επίσης πως αξίζουν συγχαρητήρια στην Κύπρο για όσα πέτυχε τα τελευταία τρία χρόνια, λέγοντας ωστόσο ότι παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
 
Τονίζει επίσης ότι η συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δίδουν στην Κύπρο σαφή πλεονεκτήματα στην περιοχή, αλλά για να τα αξιοποιήσει θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει υγιείς πολιτικές.