Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Επαφές Αβραμόπουλου στο Πακιστάν για το μεταναστευτικό



Συνομιλίες με τον υπουργό Εσωτερικών του Πακιστάν Chaudhry Nisar Ali Khanμαζί και με τον ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Nawaz Sharif για θέματα μετανάστευσης Sartaj Aziz είχε στο Ισλαμαμπάντ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, για την επίλυση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Όπως επισημαίνεται από το γραφείο Τύπου του Έλληνα επίτροπου, το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας της ΕΕ με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών. 

Το Πακιστάν, τονίζεται, κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στις μεταναστευτικές ροές και αποτελεί, λόγω αυτού, μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. 

Όπως αναφέρει ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από το Πακιστάν διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και κάθε χρόνο εκδίδονται 50.000 άδειες διαμονής.

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επεκτείνει περαιτέρω τον διάλογο και τη συνεργασία της με το Πακιστάν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος», ενημερώνει το γραφείο του Επιτρόπου Μετανάστευσης και προσθέτει ότι αναγκαίο βήμα όμως αποτελεί «η αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να διευρύνει τη δέσμευσή της με το Πακιστάν σε ένα ευρύτερο θεματολόγιο για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων της νόμιμης μετανάστευσης και της κινητικότητας υπό την προϋπόθεση η πρόοδος για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών να συνεχιστεί».