Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ένας χρόνος πέρασε από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα



Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, ο κορονοϊός, που μέχρι τότε ακούγαμε να απασχολεί κυρίως την Κίνα, χτύπησε και την πόρτα της Ελλάδας. 

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ήταν μία 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Η ασθενής εντοπίστηκε και απομονώθηκε, μαζί με όλες τις επαφές της.

Έκτοτε ο κορονοϊός καλπάζει σε όλο τον πλανήτη και στην Ελλάδα έχοντας κόψει μέχρι σήμερα το νήμα της ζωής πάνω από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Η χώρα μας διανύει το τρίτο κύμα της πανδημίας και τελεί υπό lockdown, ενώ τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται και οι μεταλλάξεις προκαλούν κύμα ανησυχίας. Ένα χρόνο μετά η Ελλάδα μετρά 6.410 νεκρούς και 186.469 κρούσματα.

 

Και ενώ η χώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να επανέλθει στην προηγούμενη πραγματικότητα τα κρούσματα των μεταλλάξεων αυξάνονται διαρκώς.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες (25.02) πως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 226 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, ενώ εντοπίστηκε και το πρώτο στέλεχος της μετάλλαξης της Ουγκάντας. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 242 κρούσματα των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυτιλήνης, Καλύμνου και Εύβοιας.

Συγκεκριμένα από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 242 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από τα 242 στελέχη τα 226 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη, 12 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, ενώ 1 στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη της Ουγκάντας.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν έχουν εντοπιστεί 990 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, 27 από εκείνη της Νοτίου Αφρικής και 1 της Ουγκάντας.

Οι περιοχές των κρουσμάτων των μεταλλάξεων

Τα 12 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια όλα προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το ένα θετικό με την παρουσία μετάλλαξης Lineage A.23.1/Uganda είναι εγχώριο και προέρχεται από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Μετάλλαξη της Ουγκάντας: Τι γνωρίζουμε για το στέλεχος του κορονοϊού που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης της Ουγκάντας εντοπίστηκε την Πέμπτη (25/2) στη χώρα μας. Πρόκειται για εγχώριο κρούσμα που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, και σύμφωνα με το Open, αφορά μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην περιοχή.

Σύμφωνα με το businessinsider.com, η νέα παραλλαγή κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Ουγκάντα ​​αποτελεί παρόμοια μετάλλαξη με την παραλλαγή που έχει εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα παραλλαγή είναι η πιο διαδεδομένη στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η παραλλαγή από την Ουγκάντα έχει εξελιχθεί ξεχωριστά από την παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία προέρχεται από την ομάδα B.1.1.7. Αντιθέτως η παραλλαγή της Ουγκάντας ανήκει στην «A lineage» και αναφέρεται ως A.23.1 στη μελέτη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η παραλλαγή της Ουγκάντας συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο με τη βρετανική παραλλαγή, καθώς και οι δυο παραλλαγές έχουν παρόμοιες μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης.

Η ομάδα στην οποία ανήκει η παραλλαγή ενδέχεται να αποτελεί μια «πιθανή βιολογική ανησυχία», ωστόσο ο αντίκτυπός της δεν είναι ακόμα γνωστός.

Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2020, οι ιοί της ομάδας Α αντιπροσώπευαν μόνο το 25% των ιών στην περιοχή Καμπάλα. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, 49 από τα 50 δείγματα στην Καμπάλα ανήκαν στη νέα ομάδα Α.23.1, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Πλέον η παραλλαγή έχει μεταδοθεί σε 12 χώρες σε Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ωκεανία.

Προειδοποίηση για τις ΜΕΘ: «Δεν έχουμε δει την κορύφωση»

Η έξαρση της πανδημίας προβληματίζει τους ειδικούς και καθυστερεί την άρση του lockdown. O Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για την εικόνα που υπάρχει σήμερα, κάνοντας λόγο για πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία αυξάνεται.

«Μας έχει δυσκολέψει πολύ η προηγούμενη εβδομάδα λόγω του περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών εξετάσεων. Αν δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά τα δεδομένα στην Αττική, η μικρή αύξηση εστιάζεται κυρίως στην περιοχή του Πειραιά και του δυτικού τομέα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής φαίνεται να έχουμε σταθεροποίηση αν λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα όχι ακριβώς με διαφορά 7 ημερών αλλά λίγο πιο πίσω όπου έχουμε παρόμοιο αριθμό εξετάσεων.

Παρόλα αυτά βλέπουμε όλοι μας ότι η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται, είναι αναμενόμενο να έχουμε αύξηση σε ό,τι αφορά το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ, τον ημερήσιο αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουμε δει την κορύφωση, χρησιμοποιώντας αυτόν τον δείκτη. Θέλουμε όμως λίγες ημέρες ακόμα για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στην Αττική και αν έχουμε πλησιάσει στο να έχουμε κορύφωση σε ό,τι αφορά το τρίτο κύμα. Στην υπόλοιπη επικράτεια, είναι περιφερειακές ενότητες που παρουσιάζουν εξάρσεις», τόνισε.

Για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως παρουσιάζει «μια ήπια, θα έλεγα μικρή αύξηση προς τη σταθεροποίηση. Η εικόνα δεν είναι ανησυχητική, είναι για μεγάλο διάστημα που εξελίσσεται με αυτόν τον τρόπο. Παρόλα αυτά έχει μπει στο κόκκινο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι «με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα γιατί δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα αν έχουμε κορύφωση και αν έχει αρχίσει μείωση. Αν λοιπόν δεν δούμε και την κορύφωση στο σύστημα υγείας και δεν γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια».