Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εν μέσω αντιδράσεων η φιέστα της Θάνου



Παρά τις αντιδράσεις από το χώρο της Δικαιοσύνης αλλά και της πολιτικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 182 ετών από την ίδρυση του Αρείου Πάγου στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επισήμανε πως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία σε λίγες εβδομάδες αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης, στοχοποιήθηκε άδικα.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν σε συμφέροντα και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ δεν συγχωρούνται εύκολα. Στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκε τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής,επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις του, αν και επέστρεψε από το Λουξεμβούργο όπου ήταν. Αντ΄ αυτού, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σαρλής απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Η απερχόμενη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου στην ομιλία της με θέμα, η ιστορική διαδρομή του Αρείου Πάγου από τη αρχαιότητα έως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως στον Άρειο Πάγο του 5ου π.χ. ανέφερε ότι τα μέλη του ήταν πρόσωπα "ώριμης ηλικίας, ώστε να διαθέτουν γνώση και εμπειρία των ανθρωπίνων πραγμάτων, είχαν διατελέσει προηγουμένως σε σημαντικές διοικητικές θέσεις, ώστε να είναι δοκιμασμένοι και να διαθέτουν αδιαμφισβήτητο ήθος στη δημόσιο και ιδιωτική ζωή τους".

Στο κλείσιμο της ομιλίας τόνισε: “Ευχαριστώ όλους θερμά για τη στήριξη, την αγάπη και για την εκτίμηση με την οποία με περιβάλλατε, την οποία ομοίως ανταποδίδω”. Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου στην ομιλία της με θέμα «η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου -1835 έως 2017», αναφέρθηκε και αυτή διαχρονικά στην πορεία της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παράλληλα, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρο της Ένωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών και Εισαγγελέων (Ε.Α.Α.Δ.Ε.), αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σακκάς.

Επίσης, δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα είχε κληθεί να απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό. Το κενό κάλυψε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιος Σταματογιάννης.

Ακόμη, το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν να γίνει (σύμφωνα και με το πρόγραμμα) από την χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του δικηγόρου και καθηγητή μουσικής Δημήτρη Καρούζου. Όμως, οι συμμετέχοντες στην χορωδία δικηγόροι εκδήλωσαν την επιθυμία να μην παραβρεθούν στην εν λόγω εκδήλωση.

Κατόπιν αυτών, η Ξένη Δημητρίου ανακοίνωσε ότι “η χορωδία του ΔΣΑ δεν ήρθε για άγνωστους λόγους, θέλω να πιστεύω πολύ σοβαρούς”. Την κενή θέση της χορωδίας του ΔΣΑ, την κάλυψε χορωδία πρώην και νυν κρατουμένων και εθελοντών μουσικών που συνδράμουν την εν λόγω χορωδία. Μάλιστα η κυρία Δημητρίου φίλησε όλους τους συμμετέχοντες στην χορωδία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν λιγότερα από 250 άτομα, ενώ η κυρία θάνου ευχαρίστησε «τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για τις διευκολύνσεις που παρείχε», υπονοώντας την παραχώρηση του «Χίλτον» για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης. Οι ομιλίες μεταφραζόντουσαν ταυτόχρονα σε δύο γλώσσες, ενώ όλη η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε από ιδιωτική εταιρεία.

Ακόμη, παραβρέθηκαν αντιπροσωπίες από δικαστικές Ενώσεις της Γαλλίας, Πορτογαλίας και Κύπρου, όπως επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η γενική επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλίδου, ο πρόεδρος της ¨Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτριος Ασπρογέρακας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Βουλής, της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός, η δικηγόρος Ελένη Τζούλη, δικαστές, εισαγγελείς, κ.λπ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε δείπνος προς τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση στην αίθουσα Τερψιχόρη του «Χίλτον»