Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ελληνίδα απ΄ τη Στοκχόλμη για τον Κορωνοιό: Δεν υπάρχει εδώ η έννοια της καραντίνας..



Με διαφορετικό σχεδιασμό, χωρίς καραντίνα, αλλά μια δέσμη μέτρων για το σύστημα υγείας, τους ηλικιωμένους και την εκπαίδευση ζει η Σουηδία την επέλαση του κορωνοϊού, με τους πολίτες της να επικροτούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Η Χρύσα Μπαρμπάτσιαλου, που έλκει την καταγωγή της από τον Βόλο, ζει κι εργάζεται στη Στοκχόλμη και μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ μετέφερε την πραγματικότητα της Σουηδίας ως προς την αντιμετώπιση του νέου ιού.
Μπορεί η Σουηδία να καταγράφει 5.000 κρούσματα και 239 θανάτους, όμως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει αυστηρά μέτρα ως προς την κοινωνική αποστασιοποίηση και η ζωή κυλά με λίγες μόνο διαφορές.
« Η ζωή κυλάει ήρεμα προς το παρόν. Η Σουηδία έχει πάρει έναν μοναχικό και διαφορετικό δρόμο, πιο χαλαρό, καθώς δεν υπάρχει η έννοια της καραντίνας, της απομόνωσης αν και οι Σουηδοί φημίζονται γι’ αυτό τον τρόπο ζωής, είναι στάση ζωής και δεν τους φαίνεται ξένο. Πάντα κρατούσαν τις αποστάσεις , πάντα εφάρμοζαν την κοινωνική αποστασιοποίηση», μεταφέρει η Χρύσα.
Ωστόσο η λήψη ορισμένων μέτρων ήταν επιτακτική. Σύμφωνα με τη Χρύσα Μπαρμπάτσιαλου περιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις σε 50 άτομα το μέγιστο, υπάρχει καθολική απαγόρευση εξόδου και εισόδου στα γηροκομεία και γενικότερα υπάρχει ένας βομβαρδισμός συστάσεων και οδηγιών για την προστασία της τρίτης ηλικίας.
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, η ίδια ανέφερε πως τη λειτουργία τους έχουν αναστείλει τα Λύκεια και τα Πανεπιστήμια, με την εκπαίδευση όμως να γίνεται υποχρεωτικά από το σπίτι και διαδικτυακά, ενώ τα Δημοτικά σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν.
Προ ημερών όμως, ο Δήμος απέστειλε έγγραφο στους γονείς και κηδεμόνες μαθητών για να ενημερωθεί ως προς το είδος εργασίας τους, προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για παιδιά γιατρών, νοσηλευτών και άλλων απασχολούμενων στην περίπτωση που τεθεί μέτρο αναστολής λειτουργίας και τον Δημοτικών σχολείων.
«Δεν υπάρχει αλλαγή στο μισθό»
Οι Σουηδοί εφαρμόζουν το σύστημα εργασίας από το σπίτι με την κ. Μπαρμπάτσιαλου να σημειώνει για την ίδια, η οποία εργάζεται στην Πρεσβεία της Κύπρου, πως «έχει μειωθεί στο μισό το ωράριο εργασίας και πηγαίνω κάθε δεύτερη ημέρα στο γραφείο. Τις άλλες ημέρες εργάζομαι από το σπίτι. Δεν υπάρχει αλλαγή στο μισθό και ξέρουμε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πολλά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, εργαζομένων. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τώρα επεκτάθηκε και σε μικρότερες εφάρμοζαν τη δουλειά από το σπίτι ως τακτικό μέτρο και προ κορωνοϊού.

Ήταν πιο δουλεμένο μέτρο αυτό στη Σουηδία κι έχει αποδοτικότητα στις επιχειρήσεις, γιατί δουλεύει καλύτερα ο εργαζόμενος».
Σε ότι αφορά τέλος το σύστημα υγείας, όπως μετέφερε η κ. Μπαρμπάτσιαλου, η διαλογή και η πρώτη εξέταση των περιστατικών δεν γίνεται στα Νοσοκομεία. «Με τη συμβολή του στρατού έχουν δημιουργηθεί πρόχειρες εγκαταστάσεις όπου εκεί γίνεται η διαλογή, ενώ ένας εκθεσιακός χώρος έχει διαμορφωθεί με 600 κλίνες εντατικής για παν ενδεχόμενο. Ο «Σουηδός Τσιόρδας», ενημερώνει κάθε μέρα στις 2 το μεσημέρι για τις εξελίξεις, συνεχίζει να είναι ψύχραιμος, υποστηρίζει ότι έχουν παρθεί καλά μέτρα κι η καμπύλη αν και αυξάνεται, αυξάνεται πιο αργά από χώρες , που έχουν εφαρμόσει πιο αυστηρά μέτρα. Ωστόσο ποτέ δεν αποκλείουν αυστηρότερα μέτρα», υπογράμμισε η ίδια.