Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 -

Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup ζήτησε από τον Τουσκ o Τσίπρας«Τόσο εγώ όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμη, παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και παιχνίδια σε βάρος της ενότητας της ΕΕ» διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπας μετά την συνάντηση με τον Ντ. Τουσκ.

Ο Πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε περαιτέρω την ευθεία προειδοποίηση-απειλή ωστόσο εμφανίστηκε έντονα ανήσυχος για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Χαρακτήρισε «αμετανόητους» ορισμένους εκ των πιστωτών και έριξε όλη την ευθύνη επάνω τους για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης υποστηρίζοντας ότι κωλυσιεργούν σκοπίμως.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί στο Eurogroup της Παρασκευής («αυτό το άτυπο διευθυντήριο της ΕΕ» όπως το αποκάλεσε, τότε θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί λύση πριν το Πάσχα και πάντως εντός του Απριλίου, ζητώντας και έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αν απαιτηθεί κάτι τέτοιο.

Αμετανόητοι ορισμένοι δανειστές
«Είναι αμετανόητοι ορισμένοι πιστωτές, Μετά από τις αχρείαστες απαιτήσεις που προέβαλαν για το 2018, σήμερα επαναλαμβάνουν την τακτική κωλυσιεργίας. Η αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2016, όμως με δική τους ευθύνη και κωλυσιεργία, τίθεται σε κίνδυνο η διαδικασίας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» είπε με έμφαση ο Αλ. Τσίπρας.

 

Οπως υποστήριξε, «κάποιοι με τεχνητό τρόπο θέτουν εμπόδια για την ανάπτυξη που θα οδηγήσει στην έξοδο από το πρόγραμμα σε ένα χρόνο από σήμερα» για να προσθέσει:

«Η αίσθηση που έχουμε στην Ελλάδα είναι πως κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία κάποιοι έρχονται τελευταία στιγμή να βάλουν επιπρόσθετες απαιτήσεις, επιχειρούν να ροκανίσουν το χρόνο να βλάψουν την ανάκαμψη και να επαναφέρουν στο τραπέζι αρνητικά σενάρια, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη».

Να κλείσει εντός του Απριλίου και με έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Οπως πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός που δεν έκρυβε την ανησυχία του «αν παρά τις προβλέψεις αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί στο πλαίσιο του άτυπου διευθυντηρίου της ΕΕ του Eurogroup, θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση εντός του Απριλίου ακόμη και αν χρειαστεί να γίνει έκτακτη σύνοδος ηγετών.