Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

"Εφυγε" ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά ένα δυναμικό πολιτικό



Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποχαιρετά με μηνύματα του τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που «έφυγε» από την ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή στη μία μετά τα μεσάνυχτα, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Όπως έγινε γνωστό η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού θα τελεστεί στις 3 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή το απόγευμα της Πέμπτης στη γενέτειρά του, την Κρήτη.

Παυλόπουλος: Κορυφαίος πολιτικός ηγέτης

«Κορυφαίο πολιτικό ηγέτη» που «άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου» χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει, ως κορυφαίος Πολιτικός Ηγέτης, ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας. Στίγμα το οποίο συνθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα Δημοκρατικά Ιδεώδη και στις αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και η υπεράσπιση της Πατρίδας υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης.
Αιωνία η μνήμη του
».

Φώφη Γεννηματά: Σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα

«Σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα» που παρέμεινε «πιστός στις απόψεις του» μέχρι την τελευταία στιγμή, αναφέρει στην δήλωσή της για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ολόκληρη η δήλωσή της:
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο. Παρέμεινε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στις απόψεις του για την παράταξή του και τη χώρα.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του
».

Τηλεφωνική επικοινωνία Δημήτρη Κουτσούμπα - Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, για την απώλεια του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Θεοδωράκης: Θα σε θυμόμαστε όρθιο

Με μια ανάρτηση στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής και της Κρήτης. Τα συλλυπητήριά μου σε οικογένεια και φίλους» αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Τη θλίψη του εκφράζει ο Βασίλης Λεβέντης

Τη θλίψη του για την απώλεια «του παλαίμαχου της πολιτικής» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Κώστας Καραμανλής: Σπουδαίος πολιτικός
 
«Σπουδαίο πολιτικό» τον οποίο «θα τιμούμε για όσα προσέφερε στον Τόπο», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.  
Ο κ. Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την πρώην υπουργό, Ντόρα Μπακογιάννη, και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ολόκληρη η δήλωσή του: 
«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον Τόπο, κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του. Για τη συνέπειά του και την πίστη του στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.  Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

 
Σαμαράς: Ήταν ο τελευταίος μιας γενιάς με μεγάλη ιστορική παρουσία
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει πως ήταν «ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία» και επισημαίνει πως «άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας». Ο πρώην πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με την Ντόρα Μπακογιάννη και τους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Ολόκληρη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά: 

«Ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, πρωτοστάτησε στην εθνική συμφιλίωση και άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην Πρωθυπουργού, εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια μου
».

 
Αβραμόπουλος: Η τελευταία μεγάλη προσωπικότητα

 

Τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκφράζει, με συλλυπητήρια δήλωσή του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για την «τελευταία μεγάλη προσωπικότητα μιας εποχής που σφράγισε τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας». 

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό, συγκίνηση, τιμή, αναγνώριση και αγάπη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Την τελευταία μεγάλη αυτή προσωπικότητα μιας εποχής που σφράγισε την μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Μια ηγετική μορφή που την διέκρινε σύνεση, ρεαλισμός, πατριωτική ευθύνη, ενορατικότητα και πολιτική τόλμη και της οποίας η προσφορά και παρακαταθήκη στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η Ελλάδα είναι σήμερα οδηγός σκέψεων και πράξεων» σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος. 

«Στέκομαι με σεβασμό στη μνήμη του και βαθιά αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του στην πολιτική μου διαδρομή και στη διαμόρφωση των αρχών της και μοιράζομαι τα ανθρώπινα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτόν τον αποχωρισμό με τον Κυριάκο, την Ντόρα, την Αλεξάνδρα, την Κατερίνα και τις οικογένειες τους. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η ελληνική ιστορία έχει κατατάξει στην κατηγορία των μεγάλων φυσικών ηγετών
», καταλήγει ο Έλληνας Επίτροπος, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Βούτσης: Πρωταγωνίστησε στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης.

Στη δήλωσή του αναφέρει: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Πρωτοεκλεγείς το 1946, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί έξι δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, ενώ με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας συνελήφθη και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση από το εξωτερικό όπου μετέβη στη συνέχεια. Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας και με το πάθος της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα, το οποίο τον χαρακτήριζε. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη». 

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Υπήρξε μεταρρυθμιστής και οραματιστής

Το δικό του «αντίο» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαρακτηρίζοντας τον «μεταρρυθμιστή και οραματιστή». «Είμαστε πεπεισμένοι πως αν το μεταρρυθμιστικό του έργο δεν είχε διακοπεί, η χώρα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη πορεία» προσθέτει στη δήλωσή του που έχει ως εξής: «Έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγάλους της πολιτικής, στον οποίο οφείλουμε πολλά.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε μαχητής της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, μεταρρυθμιστής και οραματιστής. Είμαστε πεπεισμένοι πως αν το μεταρρυθμιστικό του έργο δεν είχε διακοπεί, η χώρα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη πορεία.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό.
Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του
».

Θεοχαρόπουλος: Μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης

Περνά στην ιστορία ως μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης, αναφέρει στην δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πάλεψε για τις ιδέες του, τη Δημοκρατία και την εθνική συμφιλίωση. Περνά στην ιστορία ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».​ 

Τα tweets των πολιτικών για το «αντίο» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έγραψε: 

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Χατζηδάκης, έγραψε:

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας έγραψε: 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, έγραψε:

 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έγραψε:

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, έγραψε: 

O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έγραψε: 

O πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατία, Γιώργος Βουλγαράκης, έγραψε: 

O πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, έγραψε: 

O πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, έγραψε: 

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έγραψε: 

 Η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, έγραψε: 


Ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφυγε από την ζωή σε ηλικία 99 ετών ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης