Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

"Εδώ χτυπάει η καρδιά της ορθοδοξίας"


Σημαντικές στιγμές για την Ορθοδοξία στο Άγιο όρος μετά την έλευση Πούτιν.
Η προσκηνυματική επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη έγινε η αιτία να καταφθάσουν στο όρος έλληνες πολιτικοί και να μιλήσουν με την σειρά τους για το Άγιο Όρος και τον σπουδαίο ρόλο που αυτό διαδραματίζει για την παγκόσμια ορθοδοξία. 
Είναι γεγονός ότι ο Ρώσος ηγέτης με την βαθιά του πίστη και την ταπεινότητά του έδειξε τον δρόμο στους υπουργούς και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ώστε να ανοίξουν ένα παραθυράκι στην καρδιά τους για την μοναστική πολιτεία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που από χθες μιλάει διαρκώς για τον Άθω, σήμερα επανέλαβε το πόσο μπορεί να εμπνευστεί ένας ηγέτης από την επίσκεψη τους εκεί, για να πάρει στην συνέχεια σημαντικές αποφάσεις για την χώρα του. Η ευλογία που παίρνει κανείς από το Άγιο Όρος για κάποιους μεταφράζεται και σε έμπνευση.
 
Η προσφώνηση του κ. Π. Παυλόπουλου προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν  ήταν ιδιαίτερη. Σας παραθέτουμε μέρος αυτής: 
 

"Εδώ χτυπάει η καρδιά της ορθοδοξίας, τόνισε ο κ Παυλόπουλος.

Εδώ είναι ο καταλληλότερος  τόπος να εμπνευστεί ενας ηγέτης για να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα του και το λαό του. 
Κατά την ορθοδοξία οι δείκτες πορείας δεν ειναι άλλοι από την ειρήνη και την αγάπη 
Είμαστε αφοσιωμένοι στους δείκτες αυτούς. 
Η Ρωσια κινείται στην ίδια κατεύθυνση που κινούμαστε κι εμείς. 
Σας εύχομαι να οδηγείτε και το δικό σας ρωσικό λαό, στο δρόμο της ευημερίας.
Καλως ορίσατε "
 
Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο κύριος Κοτζιάς. Ο υπουργός εξωτερικών ως υπεύθυνος για το Άγιο όρος ανέφερε ότι ο τόπος αυτός είναι τόπς με μακρά ιστορία, πνευματικός, τόπος που φροντίζει την ψυχή ενώ τόνισε ότι το Άγιο Όρος παράγει εκτός από πνευματικό έργο και κοινωνικό μη μπορώντας βεβαίως να παραβλέψει και την προσφορά κάποιων Ιερών Μονών στην οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.
 
Σας παραθέτουμε μέρος της προσφώνησης του κ Κοτζιά: 
 
"Καλοσωρίζω τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Προκοπή Παυλόπουλο τους δυο πρόέδρους Ρωσίας και Ελλάδας στο Άγιο Όρος"
Η παρουσία σας εδώ αναδεικνύει την πνευματική σημασία του Αγίου όρους που είναι ένας τόπος μνήμης,  γαλήνης,  αναστοχασμού. 
Είναι τόπος με μακρά ιστορία, μακρότερη από κάθε άλλο που φροντίζει την ψυχή, 
Ανήκει στη μεγάλη εκκλησία της χριστιανοσύνης. 
Παράγει και πνευματικό και κοινωνικό έργο το Άγιο όρος ! 
Συμπυκνώνει την πνευματικότητα της χριστιανοσύνης σε εποχή  κρίσης, μας διδάσκει το διάλογο, έχοντας ως θεμέλιο του, τους ηθικούς κανόνες της θρησκείας 
Ειναι μεγάλη μου τιμή που σας καλωσορίζω "