Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 -

Δραγασάκης: Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία



Την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας και την μη πώληση δανείων σε ξένα επενδυτικά σχήματα επισήμανε ο Γιάννης Δραγασάκης ως τις βασικές γραμμές άμυνας της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων».

«Δεν είναι ακριβές ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση διαμορφώνει στρατηγική και νομοθεσία. Οι θεσμοί έχουν το δικό τους ρόλο. Η Τράπεζα της Ελλάδας κάνει κατηγοριοποίηση των δανείων και θέτει στόχους. Το ΤΧΣ έχει ρόλο να ελέγχει αν οι στόχοι τηρούνται» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης για να προσθέσει «Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να μην τηρηθεί το κοινωνικό κριτήριο, δηλαδή προστασία των εργαζομένων του κλάδου και της πρώτης κατοικίας. Επίσης, αρνούμαστε κάθε έννοια αγοροπωλησίας δανείων. Δεχόμαστε αναδιαρθρώσεις δανείων υπό τον όρο ότι θα μπαίνουν νέο κεφάλαια από μετόχους και επενδυτές».

Η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έγινε κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μεταξύ άλλων είπε ότι «η σχέση δημόσιου – ιδιωτικού θα καθοριστεί αφού λάβουμε υπόψη τις γνώμες ΤτΕ και ΤΧΣ. Εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι η ισορροπία στους στόχους για υψηλή παρουσία ιδιωτών αλλά και όσο το δυνατόν πιο ισχυρή παρουσία του Δημοσίου για ανάκτηση των ποσών που θα καταβάλλει. Ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις που θα είναι χαμηλή η παρουσία του Δημοσίου θα υπάρξουν συμφωνίες με τις τράπεζες».

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις τις αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «Τα δίνουμε όλα στους ξένους ή θέλουμε τράπεζες φέουδα; Τίποτα από τα δύο. Με το νόμο δημιουργείται ένα σύστημα ελέγχου.  Αυτό που ζήσαμε στην Ελλάδα και το είδαμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση είναι πως το κράτος είναι ανύπαρκτο. Δεν έχει δομές και εργαλεία παρέμβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μελετήσαμε τις δομές άλλων ευρωπαϊκών χωρών και είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε δομές για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της διαφθοράς».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί ένα βήμα προς την έξοδο από την κρίση ενώ εξήγησε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν αναγκαία εντός του 2015 «γιατί το 2016 θα μπει σε λειτουργία η οδηγία που μπορεί να οδηγήσει σε κούρεμα καταθέσεων και για να μην δώσουμε περιθώρια για εκβιασμούς και ανάπτυξη δυνάμεων που επιθυμούν το Grexit».

Επιχείρησε να αποκρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης σύμφωνα με την οποία η νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι αποτέλεσμα της κακής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ λέγοντας πως «το επτάμηνο υπήρξε πόλεμος ενάντια στην χώρα όχι μόνο ενάντια στην κυβέρνηση και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Η νέα ανακεφαλαιοποίηση κατέστη αναγκαία γιατί η προηγούμενη δεν έλυσε το πρόβλημα. Όχι μόνο δεν έλυσε το ζήτημα των κόκκινων δανείων αλλά δεν απέτρεψε την αύξησή τους. Δεν έθιξε την λειτουργία τραπεζών. Οι δομές που δημιούργησαν τα κόκκινα δάνεια είναι οι ίδιες που καλούνται να τα λύσουν. Έπρεπε – και αυτό γίνεται τώρα – να γίνει αξιολόγηση. Επιμένω στον χαρακτηρισμό περί σκανδαλώδους για την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση».

Είπε ότι η νέα έχει καλύτερους όρους από την προηγούμενη γιατί «στην προηγούμενη οι μετοχές του Δημοσίου δεν ήταν με δικαίωμα ψήφου. Δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε. Δεν είχαμε άσκηση δικαιώματος. Τώρα θα έχουμε.  Επίσης οι παλιές διοικήσεις προστατεύτηκαν με νόμο. Δεν αντιμετωπίστηκαν τα κόκκινα δάνεια».

Τόνισε τέλος ότι «Η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία όχι όμως  αρκετή. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα  παράλληλο σύστημα τραπεζών όχι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Έχει σημασία η Αναπτυξιακή τράπεζα, οι συνεταιριστικές και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σήμερα απλά βάζουμε τις βάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης. Η πορεία έχει και άλλους σταθμούς».