Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Δόση και χρέος στο τραπέζι του Eurogroup



Στο ζήτημα του χρέους και στους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένεται να επικεντρωθεί η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, η οποία σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει αυτήν την ώρα.

Με κοινή διαπίστωση από όλες τις πλευρές στο EuroWorking Group που προηγήθηκε σήμερα το πρωί ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το σύνολο των 140 προαπαιτούμενων, η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια βελτιωμένη εκδοχή της συμφωνίας της 22ας Μαΐου. Κατ' αρχάς, αναφορικά με το ύψος της δόσης, πηγές της ευρωζώνης, ανέφεραν ότι η πρόταση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθέροτητας στους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών ήταν να ανέλθει στα 8,5 δισεκ., ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που ενημέρωσαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά νέους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και τόνωση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα του χρέους, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Γαλλία υποστηριζόμενη και από άλλα κράτη-μέλη ασκούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη σημερινή κοινή δήλωση.