Δευτέρα 05 Ιουνίου 2023 -

ΔΝΤ: Δεν θα σας πάρουν τις δουλειές οι πρόσφυγεςΜε καυστικό τρόπο σχολίασε ο επικεφαλής της αποστολής τουΔιεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Τουρκία, Αντόνιο Σπιλιμπέργκο τις απόψεις για απώλειες θέσεων εργασίας στις χώρες της ΕΕ από τους πρόσφυγες.

«Κλέβουν οι μετανάστες δουλειές από τους ντόπιους;» διερωτήθηκε ρητορικά ο Σπιλιμπέργκο κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης που έκανε στο ινστιτούτο μελετών Ατλαντικό Συμβούλιο της Ουάσιγκτον, και τόνισε ότι η μαζική εισροήπροσφύγων και μεταναστών σε ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως αυτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αποτελεί απειλή για τις θέσεις εργασίας των πολιτών αυτών των χωρών.

«Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι οι μετανάστες ή οι πρόσφυγες κλέβουν τις δουλειές από τους γηγενείς. Υπάρχουν ορισμένες επιπτώσεις, αλλά είναι πολύ βραχυπρόθεσμες και μικρής σημασίας», συνέχισε.

Όπως επισήμανε ο αξιωματούχος του Ταμείου, ο ανταγωνισμός για τις θέσεις εργασίας είναι μια αιτία-κλειδί για την αυξανόμενη αγανάκτηση μερίδας πολιτών των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Συρία και άλλες χώρες και σχολίασε ότι μεγάλο μέρος αυτών των αντιδράσεων οφείλεται σε ατεκμηρίωτα στοιχεία και σε δημοσιεύματα που προκαλούν φόβο.

Κατά συνέπεια οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν το δύσκολο καθήκον να πείσουν την κοινή γνώμη να εμπιστευτεί τα στοιχεία και να μην αφήνεται σε μια συναισθηματική αντίδραση ενάντια στην υποδοχή μεταναστών, έκρινε ο ίδιος.