Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δήμος Πειραιά: 128 έργα "απο χρυσό" ύψους 113 εκατ. ευρώ!



Έργα ύψους 113,5 εκατομμυρίων ευρώ για τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Πειραιά που αφορούν έργα υποδομών, κοινωνικής μέριμνας, υγείας, πολιτισμού και ποιότητα ζωής περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων 2017 που εγκρίθηκε χθες (22/11) από το περιφερειακό συμβούλιο.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφερειακής ενότητας Πειραιά, το «πακέτο» αφορά 128 έργα που θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Αττικής με δικούς της πόρους.
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «γνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργούνται από ένα δυσλειτουργικό, αντιπαραγωγικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και από υποκειμενικές αδυναμίες, καταφέραμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο προγραμματισμό σε προχωρημένη φάση ωρίμανσης μελετών και προγραμματικών συμβάσεων για το σύνολο των έργων, που μας επιτρέπει να μπούμε σε διαδικασία υλοποίησης».
 
Αναλυτικά ο προγραμματισμός έχει ως εξής:
 
Στα έργα ποιότητας ζωής: Εντάσσονται μεγάλες αναπλάσεις, υπερτοπικής σημασίας, όπως η έκταση των λιπασμάτων για την οποία υπάρχει πρόβλεψη για τον εν εξελίξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών (100.000 ευρώ) ενώ υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση 17,5 εκατομμυρίων ευρώ για απαλλοτρίωση χώρου του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, προκειμένου να αξιοποιηθεί σε συνέχεια του παραλιακού μετώπου που έχει περιέλθει στον δήμο.
 
Άλλα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα είναι:1) Η βιοκλιματική αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου στην οδό Γρ. Λαμπράκη, μετά την απομάκρυνση τμήματος των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Προϋπολογισμός 3.968.000 ευρώ (νέο έργο).
 
2) Αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α «Λακκώματα» στο Σχιστό Περάματος για την οριστική διευθέτηση της παλαιάς ρύπανσης με την απόρριψη φωσφογύψου. Προϋπολογισμός 1 εκατομμυρίου ευρώ (νέο έργο).
 
3) Χρηματοδότηση του εν εξελίξει αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, για την ανάπλαση των 46 στρεμμάτων του παλαιού νεκροταφείου Νεαπόλεως.
 
4) Αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, με ανάπλαση προϋπολογισμού 220.000 ευρώ (νέο έργο) και ανακατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.
 
5) Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Μικρολίμανου, προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ (νέο έργο)
 
Ακόμα έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση αναπλάσεων τοπικής σημασίας σε παιδικές χαρές, συντήρησης και βελτίωσης πρασίνου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ (νέο έργο) κ.ά.
 
Στα έργα υποδομών: Εντάσσονται αντιπλημμυρικά έργα σε όλους τους
δήμους της περιοχής, για την αντιμετώπιση επαναλαμβανόμενων εδώ και χρόνια, πλημμυρικών φαινομένων, και έργα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τον καλλωπισμό κεντρικών οδικών αξόνων. Ανάλογα έργα γίνονται σε τοπικές οδούς, με την χορήγηση χρηματοδότησης στους δήμους.
 
Επίσης, υλοποιείται πρόγραμμα κατασκευής πεζογεφυρών για την εξυπηρέτηση σχολείων που βρίσκονται σε δρόμους πυκνής κυκλοφορίας (Κορυδαλλός, Πέραμα, Πειραιάς κ.ά.).
 
Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής η εκπόνηση μελέτης διαδρομών και οριζόντιας- κατακόρυφης σήμανσης στον Πειραιά για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.
 
Στα έργα πολιτισμού και αθλητισμού: Περιλήφθηκαν μια σειρά από έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων (Καστράκι, Ηετιώνεια πύλη κ.α.) αλλά και η επισκευή, διαρρύθμιση και επαναλειτουργία του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς και η συντήρηση και αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Ζέας, προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ (νέα έργα).
 
Στα αθλητικά έργα περιλαμβάνονται εργασίες συντήρησης υπαρχόντων γηπέδων ή αθλητικών χώρων, όπως το «Θεμιστόκλειο» προϋπολογισμού 1,3 εκατομμυρίων ευρώ (νέο έργο) και κατασκευής νέων, όπως το Αθλητικό Κέντρο Σχιστού Κορυδαλλού, προϋπολογισμού 5,9 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Στα έργα κοινωνικής μέριμνας: Εντάσσονται έργα στα νοσοκομεία του Πειραιά (Μεταξά, Τζάνειο και Κρατικό Νίκαιας) και αγορά στεφανιογράφων για το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και του Τζανείου. Επίσης έργα για την συντήρηση και αναβάθμιση σχολικών χώρων.
 
Το σύνολο των χρημάτων που θα διατεθούν στους δήμους για τη συντήρηση σχολικών χώρων είναι της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ.