Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – Κοτζιά



Ο πρώην υπουργός εξωτερικών και αρχιτέκτονας της συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών που κυοφορείται εδώ και καιρό, οριστικοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε συνάντηση που έγινε στην Κουμουνδούρου μεταξύ μελών του Πράττω και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

Για αυτή την συνάντηση, η κίνηση «Πράττω» της οποίας ηγείται ο Νίκος Κοτζιάς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποίησε μέσω facebook:

«Το ΠΡΑΤΤΩ από τις 17 Ιανουαρίου του 2019 διατύπωσε στον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση συνεργασίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2019. Πρόταση που δεν απαντήθηκε επί μήνες παρά μόνο μετά από μια νέα συνάντηση στις 3.6.19. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε ουσιαστικά όλες τις προτάσεις υποψηφιοτήτων του Πράττω, σ’ αυτές ασφαλώς και δεν συμπεριλαμβανόταν ο Πρόεδρός του. Αυτή η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στην κοινή δράση και τις μάχες που έδωσαν οι δύο πλευρές τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Σε γράμμα της ΠΓ του ΠΡΑΤΤΩ προς την ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται η λύπη μας για τον τρόπο που αντιμετωπιστήκαμε τον τελευταίο χρόνο από το κυβερνών κόμμα: ευλυγισία απέναντι σε «νεοαποκτηθέντες» συνεργαζόμενους, εχθρότητα απέναντί μας. Η αριστερά δεν είναι υπόθεση της μίας ή άλλης παρέας που την μετατρέπει σε πρόβλημα. Οφείλει να είναι, και είναι, η λύση».

Η ρήξη που αυτή την στιγμή δεν γεφυρώνεται, οδηγεί και τον Νίκο Κοτζιά εκτός ψηφοδελτίων.

Όσο για το τι θα κάνει τώρα και ενόψει εκλογών της 7ης Ιουλίου ο Νίκος Κοτζιάς, η ίδια ανακοίνωση του «Πράττω» αναφέρει:

«Το ΠΡΑΤΤΩ δεν θα μετάσχει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Καλούμε μέλη και στελέχη μας, φίλες και φίλους, συμμαχήτριες και συμμαχητές να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου δημοκρατικά, πατριωτικά, προοδευτικά και αριστερά σύμφωνα με τη συνείδησή τους».

Πληροφορίες πάντως που είδαν το φώς της δημοσιότητας, αναφέρουν πως στελέχη της Κίνησης «λοξοκοιτούν» προς το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, αν δεν βρίσκονται ήδη σε κάποιο επίπεδο συνεννόησης…