Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Διαφωνία Σομπλε - Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος - Κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς το ΔΝΤ εξετάζουν οι Βρυξέλλες



Με το χάσμα στο θέμα προσέγγισης του ελληνικού χρέους να παραμένει αγεφύρωτο ανάμεσα σε Βρυξέλλες και ΔΝΤ, ήδη και με τη συμμετοχή του Βερολίνου οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαίου και την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

 

Είναι  σχεδόν αδύνατο να γεφυρωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες οι χαώδεις διαφορές Λαγκάρντ- Σόιμπλε για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού Χρέους. Το σενάριο αυτό προβλέπει την έγκριση της εκταμίευσης ως και 11 δισ ευρώ- αν και πρόκειται για πολιτική απόφαση που θα ληφθεί επί τόπου από τους υπουργούς Οικονομικών- και τη μετάθεση για το Φθινόπωρο των συζητήσεων για το Χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι αυτό το σενάριο διευκολύνει τους πάντες, καθώς όλες οι πλευρές θα αποφύγουν τις δύσκολες αποφάσεις λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit, ωστόσο άλλες πηγές μιλώντας στο πρακτορείο ΜΝΙ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αυτό το σενάριο να "κολλήσει" στα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας ή της Σλοβακίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το σενάριο μπορεί φαινομενικά να διευκολύνει τους δανειστές και να ξεμπλοκάρει- εκτός απροόπτου- τη διαδικασία της εκταμίευσης, αλλά δημιουργεί θέμα για την Αθήνα, που ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ψηφίσει αυξήσεις φόρων 1,5 δισ ευρώ, περικοπές στο Δημόσιο 300 εκατ. ευρώ και την απελευθέρωση των "κόκκινων" δανείων, πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος από τη ψήφιση του Ασφαλιστικού και της νέας φορολογικής κλίμακας.

Ο πονοκέφαλος γίνεται εντονότερος αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η συζήτηση για το Χρέος θα συνδεθεί με τη 2η αξιολόγηση, που θα καλύπτει 48 (!) προαπαιτούμενα- σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο- μεταξύ των οποίων το Εργασιακό ήτοι το νέο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις απεργίες, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Εκεί που ποντάρει η κυβέρνηση για να απορροφήσει τους κραδασμούς από αυτή την εξέλιξη, είναι ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver παρέχοντας φτηνή χρηματοδότηση στις τράπεζες και σε συνδυασμό με το χρήμα που θα έρθει για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θα δοθούν ανάσες στην αγορά. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι από το καλοκαίρι θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, οι αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου, οι αυξήσεις στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης, που θα ασκήσουν πίεση στην ήδη "καθισμένη" ζήτηση και κατανάλωση.