Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αναστολή μέτρου(;)



"Πρέπει να φορολογούμε τόσο όσο να μπορούμε να εισπράξουμε, διαφορετικά χάνει το δημόσιο"...

Με την δήλωση αυτή στο Σκάι, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, διαβεβαίωσε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να ανασταλεί το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

“Μεσα στην ημέρα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή”, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης διευκρινίζοντας πως η απόφαση ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα.

Καταλύτες για τη στροφή του ΣυΡιζΑ, ο οποίος συμπεριέλαβε την αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και στο προεκλογικό του πρόγραμμα, στάθηκαν οι τεράστιες αντιδράσεις που συνεπάγονται μεγάλο πολιτικό κόστος, αλλά και η στάση της Κομισιόν, η οποία διευκρίνισε χθες ότι την αύξηση δεν τη ζήτησαν οι θεσμοί, ούτε την προβλέπει το μνημόνιο, αλλά αποτελούσε επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.

Ετσι, χθες το βράδυ ο ΣυΡιζΑ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία αποκηρύσσει την πατρότητα της αύξησης και ζητεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση «να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου». Τονίζει παράλληλα ότι « η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο». 

Πάντως, στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή αναφέρεται επί λέξει: «η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα».

Ώρες νωρίτερα άλλωστε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μέσω twitter έπαιρνε με απόλυτη σαφήνεια θέση υπέρ του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία γράφοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ν.Δ αντιδρά γιατί προτιμά την υπερφορολόγηση των αδυνάτων».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το απόγευμα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ήταν έτοιμη να προχωρήσει, κατόπιν εισήγησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία πάγωνε για δυο μήνες η επιβολή ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο, τούτο δεν έγινε, αντιθέτως εκδόθηκε εγκύκλιος της ΓΓΔΕ για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. «Δεν υπήρξε η απαραίτητη διακομματική συναίνεση» διαμηνυόταν από το υπουργείο Οικονομικών με τη σημείωση ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Γ. Χουλιαράκης δεν  υπέγραψε τη σχεδιαζόμενη ΠΝΠ.

Χθες το βράδυ και μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις, ο ΣυΡιζΑ ολοκλήρωσε την «κολωτούμπα» και ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση τη δίμηνη αναστολή του μέτρου. Ετσι, υπάρχει πλέον η απαραίτητη διακομματική συμφωνία προς τούτο, καθώς Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ επίσης ζητούν από αναστολή έως κατάργησή του.

Μένει να διευκρινιστεί ποια θα έιναι τα ισοδύναμα μέτρα, που θα προταθούν και θα φέρουν στα δημόσια ταμεία 168 εκατ. ευρώ φέτος και 240 εκατ. ευρώ το 2016.

Δύσκολη εξίσωση για την επόμενη κυβέρνηση.