Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 -

Δεν εμφανίστηκαν στο αυτόφωρο οι γονείς της μικρής ΜαρίαςΑναβλήθηκε η δίκη των γονέων της 4χρονης Μαρίας-Ειρήνης που βρέθηκε 20 ώρες μετά την εξαφάνισή της την Κυριακή του Πάσχα στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Οι γονείς της μικρής Μαρίας δεν εμφανίστηκαν στο αυτόφωρο.

Η δίκη τους ορίστηκε για τις 16 Ιουνίου λόγω της απεργίας των δικηγόρων ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι ορίστηκε από την εισαγγελία ανηλίκων η επίσκεψη της κοινωνικής λειτουργού στο σπίτι του ζευγαριού για να κριθεί η καταλληλότητά του.

Την Πέμπτης οι γονείς της μικρής Μαρίας υπέβαλλαν μήνυση κατά αγνώστων για αρπαγή ανηλίκου μια και οι ίδιοι από τις πρώτες κιόλας ώρες της εξαφάνισης της κόρης τους είχαν αυτή την πεποίθηση.

Την ίδια το μυστήριο γύρω από το πώς χάθηκε το παιδί παραμένει αδιευκρίνιστο με τους αστυνομικούς, που ερευνούν την υπόθεση, να έχουν σχεδόν αποκλείσει το ενδεχόμενο απαγωγής.

«Από κοινού ενεργώντας, ύστερα από συναπόφαση και με κοινό δόλο, με πρόθεση εξέθεσαν και κατέστησαν αβοήθητο πρόσωπο που έχουν στην προστασία τους και που έχουν υποχρέωση να το διατρέφουν και να το περιθάλπουν. Συγκεκριμένα τυγχάνοντας γονείς της ανήλικης Μαρίας- Ειρήνης, αν και ήταν υποχρεωμένοι να τη φροντίζουν και να την προστατεύουν λόγω του νεαρού της ηλικίας της, εξέθεσαν αυτή σε μεγάλο κίνδυνο για την σωματική της υγεία και ακεραιτότητα», αναφέρει η έκθεση του εισαγγελέα με την οποία παραπέμπεται σε δίκη το ζευγάρι.

Οι εισαγγελικές αρχές αποδίδουν δόλο στους γονείς της μικρής Μαρίας- Ειρήνης οι οποίοι όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο  αν και είναι υποχρεωμένοι να την φροντίζουν και να την προστατεύουν λόγω του νεαρού της ηλικίας της , εξέθεσαν αυτή σε μεγάλο κίνδυνο για τη σωματική της υγεία και ακεραιότητα. Στο έγγραφο περιγράφεται ο χώρος της μάντρας αυτοκινήτων στο Σχιστό, απ’ όπου εξαφανίστηκε το παιδί, η οποία «συνορεύει από την μια πλευρά με γκρεμό» και από την άλλη με την Λ. Σχιστού.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι γονείς άφησαν μόνη της τη μικρή σε ένα μεγάλο χώρο με παλιά αυτοκίνητα, ψυγεία και παλιοσίδερα και ενώ «υπήρχε μουσική με υψηλή ένταση» λόγω του Πάσχα με αποτέλεσμα η μικρή «να διαφύγει της προσοχή τους και να απομακρυνθεί περιπλανώμενη μόνη και αβοήθητη κατά το μεγαλύτερο μέρος της 1-5-16 και την νύκτα της 2-5-16 σε παρακείμενη δασώδη έκταση όπου και κοιμήθηκε κάτω από τα δέντρα επάνω σε κλαδιά….».

Οι οδηγοί που εντόπισαν την 4χρονη το πρωί της Δευτέρας στη Λεωφόρο Αθηνών έκαναν λόγο, στις καταθέσεις τους, για ένα σοκαρισμένο και ταλαιπωρημένο παιδί.

Όπως ανέφερε στους αστυνομικούς ο πρώτος οδηγός που είδε το παιδί και σταμάτησε: «Ήταν μόνο του και φοβισμένο. Είχα δει στην τηλεόραση και στο ίντερνετ ότι στην περιοχή Σχιστού είχε εξαφανιστεί ένα κοριτσάκι και το αναζητούσαν. Τα χαρακτηριστικά του ταίριαζαν απόλυτα. Το κοριτσάκι ήταν καλά στην υγεία του αλλά αρκετά φοβισμένο και ταλαιπωρημένο».

Μια ακόμη οδηγός αναγνώρισε τη μικρή όταν την είδε να κάθεται μόνη της στην άκρη του δρόμου και σταμάτησε το αυτοκίνητο της. «Ρώτησα το κοριτσάκι πως το λένε και μου είπε ότι ονομάζεται «Μαρία», επίσης μου είπε ότι έχει άλλα δύο αδελφάκια. Επειδή το παιδί κρύωνε το σκέπασα και του έδωσε λίγο να φάει γιατί πείναγε. Τέλος όταν το ρώτησα πως βρέθηκε εδώ μου απάτησε «Με άφησε η μαμά μου», είπε η γυναίκα στην κατάθεση της.

Αλλά και ο αστυνομικός ο οποίος μίλησε πρώτος στην Μαρία –Ειρήνη είπε ότι: «Επανέλαβε πολλές φορές ότι την άφησε η μητέρα της και ότι εκείνη την έψαχνε φοβισμένη και τη φώναζε, αλλά δεν ήταν πουθενά. Τη ρώτησα αν άκουσε κανέναν να τη φωνάζει ή αν είδε κάποιον να την ψάχνει και μου είπε πως όχι. Τη ρώτησα επανειλημμένα αν η ίδια από μόνη της διέφυγε την προσοχή των γονιών της και χάθηκε στο δάσος αλλά εκείνη επέμενε ότι την άφησε η μητέρα της».

Στην κατάθεση του ο αστυνομικός περιέγραψε ότι  «ύστερα από κάποια ώρα το παιδί άρχισε να κουράζεται και να διαμαρτύρεται και να ζητάει τη μητέρα του, την οποία κάλεσα στο χώρο». Όπως αναφέρει ο αστυνομικός όταν η μικρή συναντήθηκε με την μητέρα της  »συνέχισε να λέει και σε εκείνη ότι την άφησε μόνη της στο δάσος». Ωστόσο, ο αστυνομικός διευκρίνισε στην κατάθεση του πως λόγω της ηλικίας της μικρής «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το κατά πόσο η  περιγραφή της εξαφάνισης είναι ακριβής και πραγματική».