Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

ΔΕΗ: Ολιγόωρη αναβολή της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης



Αναβλήθηκε για το απόγευμα η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ με βασικό θέμα τον ΑΔΜΗΕ, που θα ενέκρινε την απόσχιση της εταιρείας, με σκοπό να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Η σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ ξεκίνησε κανονικά, όταν ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, ζήτησε να μεταφερθεί η συζήτηση, ωστόσο για σήμερα το απόγευμα και όχι για Δευτέρα, όπως αναμενόταν.

Πηγές αναφέρουν ότι επιταχύνθηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων και βρέθηκε κοινή λύση, αφού “υπάρχει θετική στάση όλων”, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλο. Βασική εκκρεμότητα η μεταφορά δανείων ύψους έως 120 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ στην Εταιρεία Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ. Η μεταφορά των δανείων αποτελεί και μια έμμεση αποζημίωση για τη ΔΕΗ, ενώ παραμένει άγνωστη η στάση των Κινέζων της State Grid, οι οποίοι έχουν μπει στον ΑΔΜΗΕ με 24% καταβάλλοντας 320 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα ενέκρινε τη συγκρότηση της εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα εισφερθεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και θα ενέκρινε τις σχετικές διαδικασίες μείωσης μετοχικού κεφαλαίου.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων και του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Όπως φαίνεται, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ενέργειας έκαναν δεκτούς τους όρους που έθεσαν οι τράπεζες, οι οποίοι και περιγράφονται στην τελευταία παράγραφο της επιστολής τους: τη λήψη ενοχικών ή εμπράγματων εξασφαλίσεων αποδοχής των ομολογιούχων προς κάλυψη του κοινοπρακτικού, τον επιμερισμό του πιστωτικού κινδύνου στη νέα εταιρεία συμμετοχών στο βαθμό που μειώνει το ύψος της ακάλυπτης έκθεσης και τέλος την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ. Δηλαδή, οι τράπεζες έχουν ζητήσει ως πρόσθετες διασφαλίσεις την εκχώρηση συμβάσεων που δημιουργούν μελλοντικές χρηματοροές, τη μεταφορά εγγυήσεων δανείων από τη ΔΕΗ στη νέα εταιρεία συμμετοχών και την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου.

Από την επιστολή των ελληνικών τραπεζών προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν συνάψει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,2 δισ. με τη ΔΕΗ, που αποτελεί το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί σε ελληνική εταιρεία. Επίσης, οι τράπεζες θεωρούν ότι η ΔΕΗ δεν αποζημιώνεται για την απώλεια του 51% του ΑΔΜΗΕ και διατηρούν επιφυλάξεις για νέο δανεισμό προς τη ΔΕΗ.