Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το BBC βρέθηκε στα Ανώγεια και διανυκτέρευσε σε μαντρί! (Βίντεο)



Οδοιπορικό στην Κρήτη πραγματοποιεί το BBC στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση. Τα μέλη του συνεργείου βρέθηκαν στα Ανώγεια συζήτησαν για τη σχέση των Κρητικών με τα όπλα και για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Κατοχή, ενώ κατέληξαν βράδυ σε ένα μιτάτο όπου έφαγαν οφτό κρέας και τραγούδησαν υπό τους ήχους ενός μαντολίνου.

Στο απόσπασμα που προβλήθηκε ο δημοσιογράφος Simon Reeve μιλάει με τον π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη με τον οποίο συναντιούνται αρχικά στο Σκοπευτήριο του Στείρωνα στο Αρκαλοχωρι όπου συζητάνε τη σχέση των Κρητικών με τα όπλα.

Στη συνέχεια με το αυτοκίνητο του π.Ανδρέα φτάνουν στα Ανώγεια και συνομιλούν στο ηρώο του Ανωγειανού αντάρτη, μπροστά στα ονόματα των πεσόντων του χωριού για τις Ναζιστικές θηριωδίες στην διάρκεια της Κατοχής.

Επόμενη στάση το βουνό όπου σε υψόμετρο 1250 μέτρων στην περιοχή “Χαμένι” ,ο δημοσιογράφος συνομιλεί και με τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Αεράκη, ενώ μια παρέα Ανωγειανών βοσκών ετοιμάζει οφτό κρέας. Μετά με ένα μαντολίνο θα τραγουδήσουν όλοι το τραγούδι του χωριού της Ειρήνης Αναγνωστάκη.

Ω! Παναγιά μου Ανωγειανή που ‘σουν αυτή την ώρα,
όντεν εβάναν τη φωτιά στα ξακουσμένα Ανώγεια.

Στη συνέχεια ο Simon και μέλη του συνεργείου του θα μείνουν και θα διανυκτερεύσουν στο βουνό και θα κοιμηθούν μέσα στο Μιτάτο, όπου θα ξυπνήσουν το πρωί για να συνεχίσουν το οδοιπορικό τους.