Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 -
Ξάστερος ουρανός

9 °C

Σήμερα, 20. Ιανουαρίου 2022

Αυτό είναι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ (Φωτό)Από την προσεχή Δευτέρα, 29 Αυγούστου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τα εκκαθαριστικά για το φόρο ακινήτων να αναρτώνται στο Taxisnet.

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις, από το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στον προσωπικό λογαριασμό 7,4 εκατομμυρίων Ελλήνων και θα περιέχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το περυσινό.

Συγκεκριμένα, στο νέο εκκαθαριστικό έχει ενσωματωθεί πίνακας που συγκεντρώνει την πληροφορία για την αξία της περιουσίας τόσο των κτισμάτων όσο και των αγροτεμαχίων, ενώ διακρίνεται εάν κάποιος δικαιούται έκπτωση φόρου επειδή πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Παράλληλα, στον πίνακα 2 των αγροτεμαχίων αναγράφεται για πρώτη φορά η «αρχική βασική αξία» και η «ειδική βασική αξία». Με αυτή την πληροφορία, θα μπορέσουν να αντιληφθούν εύκολα και ποιοι κινδυνεύουν από ενδεχόμενη επαναφορά του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια από την επόμενη χρονιά. Επίσης, στο νέο εκκαθαριστικό μπορεί να βρει κανείς την «ταυτότητα οφειλής» του, ενώ αναγράφονται αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεών του.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ. Καθώς εφέτος υπήρξε μείωση αντικειμενικών αξιών σε όλη σχεδόν την επικράτεια, αλλά και δεν εντάσσονται τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο, λόγω των πολλών λαθών στο έντυπο Ε9, περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα καταβάλουν το ίδιο ποσό σε σχέση με το 2015.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών- διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου εφέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.

Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

i