Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αυτό είναι... κοινωνική πολιτική: Κάθε μήνα 5 δισ. φόροι μέχρι το Δεκέμβριο!



Κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρώνουν 5 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων.

Φόρους 5 δισ. ευρώ κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουν στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις για δυο λόγους:

Να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ο οποίος σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στην περιοχή του 2,2% του ΑΕΠ, ενδεχομένως και ψηλότερα έναντι μνημονιακού στόχου 1,75% και να Να τηρήσει η κυβέρνηση την υπόσχεση της και να μοιράσει και φέτος από το υπερπλεόνασμα κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα κυμαίνεται περίπου στα 1.000 ευρώ και θα αφορά 1 εκατομμύριο οικονομικά αδύναμους πολίτες. Όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης, το μέρισμα θα δοθεί πριν από το τέλος του έτους.

Πάντως ο προϋπολογισμός κινείται στην κόψη του ξυραφιού κινείται μετά την έκρηξη στις επιστροφές φόρων που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο. Μόλις η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, άνοιξε το πουγκί και άρχισε να επιστρέφει μαζικά φόρους σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις που βρισκόταν σε λίστα αναμονής αμέσως η εικόνα αλλοιώθηκε και ενισχύθηκαν οι παρενέργειες στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η υστέρηση στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διευρύνθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 2,391 δισ. ευρώ από 1,748 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, τον Αύγουστο. Ετσι, για να μην απειληθεί ο στόχος του προϋπολογισμού θα πρέπει κάθε μήνα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους μπαίνουν στα δημόσια ταμεία πάνω από πέντε δισ. ευρώ.

Τα χαράτσια μέχρι το τέλος του έτους

Οι φορολογούμενοι δεν προλαβαίνουν πλέον να παίρνουν ανάσα αφού κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουν ένα ή δυο φόρους ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πληρώνουν κάποια δόση από τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί για την τμηματική εξόφληση των οφειλών τους.

Ετσι μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 θα πρέπει να πληρωθούν:

Οκτώβριος

- Δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ 2017

- ΦΠΑ για συναλλαγές τρίτου τριμήνου 2017 από τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταστηματάρχες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Νοέμβριος

- Τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ 2017

- Τρίτη δόση φόρου εισοδήματος

Δεκέμβριος

- Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ 2017

- Τέλη κυκλοφορίας 2018

Ιανουάριος

- Πέμπτη δόση ΕΝΦΙΑ 2017

- ΦΠΑ για συναλλαγές τέταρτου τριμήνου 2017 από τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταστηματάρχες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.