Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αυτή είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μια εβδομάδα πριν τις κάλπες


Αλλαγή του κλίματος βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και την παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο χαρακτηρίζουν ρεαλιστικό.
 
Ακτινογραφώντας και τις τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις βλέπουν η πρωτιά του κόμματος να παγιώνεται και εκτιμούν ότι η ψαλίδα με την ΝΔ θα ανοίγει συνεχώς.
 
Στη δημοσκόπηση της GPO η συσπείρωση της ΝΔ φαίνεται να έχει φτάσει στο maximum αγγίζοντας το 80%, τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται ακόμα στα επίπεδα του 60% και τα περιθώρια, όπως τονίζουν, είναι πολλά.
 
Στην Κουμουνδούρου ήδη ετοιμάζουν τις κινήσεις της τελευταίας εβδομάδας, εστιάζοντας:
 
- Στο debate της Δευτέρας, εκτιμώντας πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα αναλωθεί για άλλη μια φορά σε κινήσεις εντυπωσιασμού «ξεφεύγοντας από την ουσία», όπως υποστηρίζουν. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επενδύσει σε ένα προγραμματικό λόγο επιχειρώντας να αποδομήσει τόσο την εικόνα του προέδρου της ΝΔ όσο και τις θέσεις που ήδη θα έχει παρουσιάσει ο αρχηγός της ΝΔ στην ΔΕΘ.
- Αναμένεται να επιμείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κάλεσμα που κάνει τις τελευταίες ημέρες για ενίσχυση της αριστεράς, με έστω δυο βουλευτές ακόμα, προκειμένου το κόμμα να είναι αυτοδύναμο. Το επιχείρημα πως κάποιοι θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε "ομηρία", προκειμένου να μην υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, αναμένεται να μπει ισχυρά στο τραπέζι όλες τις επόμενες ημέρες.
- Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να απορρίπτει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ γνωρίζοντας καλά, πως μια τέτοια προοπτική αποτρέπει ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων ψηφοφόρων να γυρίσουν πίσω στο κόμμα.
- Θα εξακολουθήσει να μπαίνει το δίλημμα για το ποιος είναι σε θέση να διαπραγματευτεί καλύτερα, βάζοντας την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παλιό και στο νέο.
 
Οι τελευταίοι 6 σταθμοί
 
Παραμένοντας το ισχυρό χαρτί του κόμματος και έχοντας ήδη αλλάξει την εικόνα σε σχέση με τις πρώτες ημέρες οι τελευταίες 6 εμφανίσεις και ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αναμένεται σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, να παίξουν καταλυτικό ρόλο.
 
Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην Καλαμάτα, ενώ αύριο επιστρέφοντας στο λεκανοπέδιο θα μιλήσει το βράδυ μπροστά από το Δημαρχείο στο Κερατσίνι.
 
Ο τελευταίος σχεδιασμός του επικοινωνιακού επιτελείου ανέφερε πως την Τρίτη θα βρεθεί την Λάρισα και την επόμενη ημέρα στην Πάτρα.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στην Κρήτη, καθώς την Πέμπτη αναμένεται να μιλήσει στο Ηράκλειο, ενώ την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος θα επιχειρήσει να επαναλάβει την μεγάλη συγκέντρωση που είχε πραγματοποιήσει για το δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούλιο.
 
Στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης
 
Σε σύσκεψη πρώην μελών της ΔΗΜΑΡ, που έχουν διαφοροποιήσει τη θέση τους από την σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Φώτη Κουβέλη, συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και αποφασίστηκε η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις κάλπες.
 
Τα πρώην στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου προχώρησαν και στη δημιουργία μιας πολιτικής κίνησης διαλόγου και συντονισμού πανελλαδικά. Ως πρωταρχικός στόχος μετεκλογικά  τέθηκε η ανάγκη προβολής και συντονισμού των αριστερών δυνάμεων που έχουν ως προτεραιότητα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
 
Το debate
 
Οι τελευταίες λεπτομέρειες μένουν να καθοριστούν για την τηλεμαχία της Δευτέρας, που έχουν να κάνουν κυρίως με τον συντονισμό της συζήτησης των δυο πολιτικών αρχηγών.
 
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην κατεύθυνση διεξαγωγής  ενός debate που θα έχει πολύ πιο ελεύθερους όρους με παρεμβάσεις ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αρχηγούς που μπορεί να ξεπεράσουν και τις δέκα.
 
Στις προτάσεις της Κουμουνδούρου είναι και η αλλαγή της σκηνοθετικής ματιάς που είχε εγκριθεί για το προηγούμενο debate. Ο σκηνοθέτης, πλέον θα έχει την δυνατότητα με διπλό πλάνο να καταγράφει τις αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών όταν το λόγο έχει ο αντίπαλός του.
 
Σε αντίθεση με την περασμένη τηλεμαχία οι θεματικές ενότητες θα συμπυκνωθούν σε 2-3, ο χρόνος των ερωτήσεων και των απαντήσεων αναμένεται να μεγαλώσει, ενώ θα υπάρχουν και δυο διαλείμματα.
 
Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει δυο ώρες και όπως και την προηγούμενη φορά ο κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα να απευθυνθεί στους πολίτες με ένα μικρό διάγγελμα.