Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αβραμόπουλος για ενταξιακή πορεία της Τουρκίας: «Η πόρτα δεν είναι κλειστή»



Στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τη Mετανάστευση, τις Eσωτερικές Yποθέσεις και την Iθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε εκδήλωση με τίτλο: "Προσφυγικό - Ασφάλεια: Ευρωπαϊκές προκλήσεις", που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

"Η πόρτα δεν είναι κλειστή", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αβραμόπουλος διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ξεκάθαρες θέσεις και προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας. "Από τις 74 προϋποθέσεις, η Τουρκία ανταποκρίθηκε στις 67", σημείωσε.

Μιλώντας για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι έχουν διατεθεί στην Ελλάδα ένα δισεκατομμύριο ευρώ, "τα περισσότερα χρήματα που έχει πάρει χώρα στην Ε.Ε.", εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε ΜΚΟ.

"Αν δεν είχε μεσολαβήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η Ε.Ε., δεν θα είχε γίνει τίποτα και θα θρηνούσαμε ακόμα περισσότερες χιλιάδες νεκρούς. Δυστυχώς δεν έχει στηριχθεί η μεταναστευτική πολιτική από όλα τα κράτη - μέλη και ενώ ο στόχος ήταν η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μέχρι στιγμής μόνο 8.0000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί", είπε ο κ.Αβραμόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι λάθος να συγχέουμε την τρομοκρατία και τη μετανάστευση.

Σχολιάζοντας την επαναφορά της συνθήκης του Δουβλίνου από 15 Μαρτίου 2017, ήταν κατηγορηματικός ότι "κανείς δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα" και εξέφρασε την άποψη ότι η συνθήκη έχει καταρρεύσει εκ των πραγμάτων. "Είμαστε ενόψει αναθεώρησης, το νέο Δουβλίνο πρέπει να προβλέπει δικαιότερη κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης", κατέληξε.