Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022 -

A.Τσίπρας στην Εύβοια: «Μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα καμμένα ερείπια»Έκκληση να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, απεύθυνε από τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας παράλληλα την άμεση εξαγγελία αποζημιώσεων για τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους από το πέρασμα της φωτιάς.

«Ο μόνος τρόπος για να κόψουμε την όρεξη ορισμένων που εποφθαλμιούν τα δάση μας είναι να είναι απόλυτη και σαφής η Πολιτεία σε ό,τι αφορά την ταχύτατη νομοθετική της παρέμβαση», υπογράμμισε. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε «απ’ αυτούς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν επιλέξει την τυμβωρυχία πάνω στην καμένη γη, τουλάχιστον σήμερα να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια». Τόνισε ότι «είναι προτιμότερο να λες την αλήθεια όσο πικρή κι αν αυτή είναι, να δίνεις στους πολίτες να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης που ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να κλιμακωθεί, παρά να προσπαθείς να δώσεις μια ψεύτικη εικόνα όταν η καταστροφή είναι γύρω σου».

Ο Τσίπρας και η «αλήθεια»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι πρέπει να ειπωθεί τούτη την ώρα «η αλήθεια», ότι «δεν είμαστε μπροστά απλά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, είμαστε μπροστά στο φαινόμενο μιας ραγδαίας κλιματικής κρίσης. Και αν πριν από τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού».

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να ωραιοποιείται η κατάσταση, «να μην προσπαθούμε να φτιασιδώσουμε την εικόνα», η οποία «είναι πάρα πολύ αρνητική και η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά, όπως δεν λειτούργησε υποδειγματικά και παλαιότερα, διότι οφείλουμε να ανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας της για να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς, από εδώ και στο εξής θα είναι σύνηθες». Μίλησε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που από εδώ και στο εξής, κατά τους ειδικούς όπως επισήμανε, θα επικρατούν.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «με σχεδόν άπνοια είχαμε πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα» και πως αναρωτιέται «με τρόμο» τι θα γινόταν εάν φύσαγαν άνεμοι έως 8 μποφόρ. «Αντιλαμβάνομαι πλήρως και υιοθετώ την προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου κατανοώ τον λόγο για τον οποίο υπάρχει η έγνοια να εκκενωθούν οι οικισμοί πρωτίστως», είπε, προσθέτοντας ότι «όμως δεν μπορεί να είναι η μόνη έγνοια αυτή». «Ναι, σωστό είναι να είναι έγνοια μας η εκκένωση των οικισμών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω απ’ όλα, αλλά δεν μπορεί από εκεί και πέρα να αφήνεται η φωτιά να κάψει ό,τι βρει στο πέρασμα της μέχρι να σβήσει στη θάλασσα», ανέφερε.

Οι συναντήσεις και η περιοδεία

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδευόταν από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη και τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, είχε επισκεφθεί την Αιδηψό και τη Λίμνη. Όπως μετέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου κατήγγειλαν απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια.

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας με το δήμαρχο Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας στις καμένες εκτάσεις στις Ροβιές, ο κ. Τσαπουρνιώτης έκανε λόγο για «πίκρα του κόσμου» που είδε τον τόπο και τις περιουσίες του να γίνονται στάχτη, ενώ πρόσθεσε πως θεωρεί «ότι η Πυροσβεστική δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο ρόλο της». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατήγγειλε έλλειμμα «και εναέριων και επίγειων μέσων» πυρόσβεσης, καθώς και «έλλειμμα σχεδιασμού». «Αυτή τη στιγμή έχει καεί ολοσχερώς η ενότητα Λιμνίων και τρέχουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από την άλλη κατεύθυνση, προς το Αιγαίο», είπε και πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα «λένε ότι στέλνουν εναέρια μέσα, αλλά οι άνθρωποι λένε πως δεν επαρκούν».

Τόνισε ότι αν δεν «πιαστεί» σήμερα η φωτιά, εγκυμονεί ο κίνδυνος να κινδυνεύσουν και χωριά προς την πλευρά του Αιγαίου, όπως η Αγία ‘Αννα, που μαζί με τους τουρίστες έχουν 20.000 κόσμο. «Με το ρυθμό που πάνε αυτοί κ. Τσίπρα, στη Σκύρο θα πάει η φωτιά» σχολίασε ένας κάτοικος, όπως μετέφεραν οι ίδιες πηγές. Στη συνάντηση του κ. Τσίπρα στο δημαρχείο Λίμνης Μαντουδίου με τον δήμαρχο, ο κ. Τσαπουρνιώτης είπε πως «είναι γεγονός πως έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις στο πεδίο ευθύνης της Πυροσβεστικής» και πως «θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα», τονίζοντας πως «αεροσκάφη ήρθαν αργά και λίγα».

Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βαγγέλης Αποστόλου, που συμμετείχε στη σύσκεψη, συμπλήρωσε πως «δεν ανταποκρίθηκαν να στείλουν εναέριες δυνάμεις», σχολιάζοντας ότι «δεν θα βρείτε ούτε έναν άνθρωπο να σας πει το αντίθετο».

Η μάχη για την φωτιά και τα ερωτήματα

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Δήμαρχο Αιδηψού – Ιστιαίας, στο Λιμεναρχείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε εάν «υπήρξε συνδρομή από εναέρια μέσα πυρόσβεσης τις κρίσιμες ώρες που ξεκίνησε η φωτιά», με τον δήμαρχο Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά, να απαντά ότι «προσπάθεια από αέρος δυστυχώς δεν υπήρξε, δεν είδα εναέρια μέσα». «Καθόλου;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

«Εκεί που βρισκόμουν εγώ, στα όρια των δύο δήμων», πρόσθεσε ο δήμαρχος, «γιατί η πραγματικότητα είναι ότι λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούσα να έχω εικόνα για όλο το μέτωπο της πυρκαγιάς». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν παρούσες αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, απλά προσπαθούσαν να ανακόψουν την πυρκαγιά να μην περάσει σε κατοικημένη περιοχή».